Arsenalova ‘nemoguća misija’ protiv Milana

Wenger: Želimo nemoguće učiniti mogućim (EPA)

Nogometaše engleskog Arsenala u utorak navečer čeka „nemoguća misija“ u kojoj će protiv italijanskog Milana, u revanš susretu osmine finala Lige evropskih prvaka, pokušati dostići zaostatak od 4:0.

Istovremeno, ruski Zenit će na gostovanju protiv portugalske Benfice u Lisabonu braniti prednost od 3:2 iz prvog meča.

„Dat ćemo apsolutno sve od sebe, znamo da su nam šanse male, ali ništa nije nemoguće. Moramo zaboraviti na prvi meč i fokusirati se na revanš. Nikad ranije u Ligi prvaka nismo izgubili sa 4:0. Veći dio javnost smatra da smo već ispali, ali još smo u igri“, rekao je menadžer „Topnika“ Arsene Wenger.

„Želimo nemoguće učiniti mogućim. To nam je cilj. Izgleda neostvarivo, ali moramo igrati s vjerom da možemo to učiniti. Možda ću napraviti neke izmjene u timu i od početka krenuti potpuno ofanzivno da bi postigli pogodak jer nemamo šta izgubiti.“

Poraz na San Siru je londonskoj ekipi bio najteži na evropskoj sceni u historiji kluba, a Arsenal će pokušati da anulirati „minus“ od četiri gola.

Oprezni Alegri

Prvi je to, na kontinentalnim takmičenjima, uradio portugalski Leixoes koji je u prvom meču prvog kola Kupa pobjednika kupova, u sezoni 1961/62, poražen protiv švicarskog La Chaux-de-Fondsa sa 2:6, da bi na svom terenu slavio 5:0.

Potom je to uradio srbijanski Partizan. Beograđani su u drugom kolu Kupa UEFA, sezona 1984/85, prvo poraženi od Queens Park Rangersa sa 2:6, da bi na svom terenu trijumfovali sa 4:0.

Sezonu kasnije, madridski Real je, u trećem kolu, istog takmičenja poražen od Borussije Moenchengladbacha poražen sa 1:5, da bi u revašu slavio sa 4:0.

Prošlog vikenda Arsenal je u gostima savladao Liverpool sa 2:1, ranije deklasirao Tottenham sa 5:2, dok je Milan deklasirao domaći Palermo sa 4:0.

„Moramo biti oprezni i koncentrisani, iako je naša prednost iz prve utakmice zaista ogromna. Ne smijemo zaboraviti da za protivnika imamo engleski tim, oni se nikada ne predaju“, istakao je trener „Rosonerra“ Massimiliano Alegri.

Njegov tim u posljednjih pet mečeva u svim takmičenjima nije pretrpio poraz.

Napadač Zlatan Ibrahimović vratio se u akciju postigavši tri gola protiv Palerma i u tandemu s Robinhom, Nocerinom i Boatengom predstavljat će veliku prijetnju za Arsenal, koji bi primanjem samo jednog gola gotovo izgubio sve šanse za dalji plasman.

Loša forma Benfice

Benfica duel sa Zenitom dočekuje u lošoj formi, nakon što je prošlog vikenda izgubila od Porta i prepustila tom timu vodstvo na prvenstvenoj tabeli.

Nogometaši Jorgea Jesusa ne znaju za pobjedu u posljednja četiri meča i ovo će im biti prilika za prekid neugodnog niza.

„Moramo proći dalje jer imamo realne šanse protiv Zenita. Vidjet ćemo da li se tim oporavio od poraza”, rekao je Jesus.

„Pobjeda bi nam vratila samopouzdanje. U posljednja četiri meča imali smo tri poraza i remi i ulazak u meč Lige prvaka s takvim skorom nije jednostavan. No, takav je život.“

Lisabonski „Orlovi” suprotstavit će se ruskom timu bez povrijeđenog Ezequiela Garaya i suspendovanog Pabla Aimara.

Zenitu je ovo debi u eliminatornoj fazi elitnog evropskog takmičenja, a u ekipu će se u utorak vratiti golman Vjačeslav Malafejev.

„Prošla prvenstvena utakmica sa CSKA je bila veoma važna, ali je meč sa Benficom još važniji. Vjerovatno se radi o najvećem meču u mojoj dosadašnjoj karijeri“, rekao je trener Zenita Luciano Spalletti.

On je u Ligi prvaka još vodio i italijansku Romu, ali je ostao upamćen, pored ostalog, po porazu od 1:7 protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu.

Mečevi u utorak počinju u 20.45 sati.

Izvor: Agencije