AFC: Zahvala za dozvolu hidžaba na utakmici

Iranke, prošle godine, ostale bez prilike da igraju na OI jer su nosile šalove (Reuters)

Vršitelj dužnosti predsjednika Azijske nogometne konfederacije (AFC) Zhang Jilong zahvalio je kreatorima pravila u „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“ koji su ukinuli zabranu nošenja hidžaba kod igračica.

Potpredsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA), jordanski princ Ali Bin Al Hussein proteklog vikenda je predstavio ideju ukidanja zabrane nošenja šala kod nogometašica na sastanku Odbora međunarodne nogometne asocijacije (IFAB) u Londonu koja je jednoglasno prihvaćena.

Finalna ratifikacija nogometnog zakona trebala bi biti završena 2. jula.

U toku su provjere kreiranja hidžaba koji će biti siguran za nošenje tokom nogometne utakmice jer su se ranije isticale zabrinutosti oko mogućnosti gušenja i smanjene vidljivosti.

„Zahvaljujem IFAB-u na donošenju prave odluke. Ova pozitivna odluka će ukloniti sve barijere i obogatiti ovaj sport sa više nogometašica“, stoji u saopćenju Jilonga na zvaničnoj internet stranici AFC-a.

Prošle godine je ženska nogometna reprezentacija Irana morala predati mečeve kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine jer su Irankama zvaničnici zabranili nastup sa šalovima.

“Nestajući sprej”

Jilong je također zahvalio Al Husseinu za iznošenje problema koji je tištio nogometašice širom svijeta.

„Njegovo veličanstvo princ Ali zaslužio je moje najiskrenije čestitke zbog odlučnosti u borbi za igračice koje su bile spriječene da igraju nogomet zbog toga što su nosile hidžab“, stoji u saopćenju privremenog lidera AFC-a.

Jordanski princ Ali se zahvalio osmočlanom IFAB odboru kojeg čine četiri predstavnika FIFA-e, te po jedan iz svakog nogometnog saveza država iz Velike Britanije (Engleska, Škotska, Vels, Sjeverna Irska).

„Duboko sa zahvalan na jednoglasnoj odluci. Pozdravljam odluku za ubrzanim procesom testiranja trenutnog prijedloga hidžaba za nogometašice i siguran sam da ćemo, kada se okonča proces ratifikacije, vidjeti povratak mnogih sretnih igračica“, istakao je potpredsjednik FIFA-e.

Tokom sastanka IFAB-a u principu je odobrena i odluka da se koristi posebna tehnologija koja bi utvrđivala da li je lopta prešla crtu gola. Moguće je da se ona po prvi put koristi krajem godine na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu.

Odobreno je i korišenje „nestajućeg spreja“, privremene oznake koju bi sudija nanosio na teret kako bi, prilikom izvođenja slobodnog udarca, nogometaši u „živom zidu“ stajali na pravom rastojanju od lopte.

Izvor: Agencije