UEFA pokriva osiguranje reprezentativaca

Platini: UEFA je pokazala jedinstvo u nekoliko važnih pitanja koja će imati utjecaj i na međunarodni nogomet (EPA)

Predsjednici Evropske nogometne asocijacije (UEFA) i Udruženja evropskih klubova (ECA) Michel Platini i Karl-Heinz Rummenigge u četvrtak su, tokom 36. redovnog Kongresa UEFA-e u Istanbulu potpisali Memorandum o razumijevanju za razdoblje od 22. marta 2012. do 30. maja 2018. godine koji bi trebao označiti plodonosnu saradnju ovih organizacija u budućnosti.

Prema ovom sporazumu, UEFA će, po uzoru na FIFA-u, ustanoviti osiguranje koje će pokrivati rizike povreda nogometaša tokom njihovog boravka na reprezentativnoj dužnosti.

Osiguranje će biti valjano za sve igrače koji nastupaju u evropskim klubovima bez obzira na njihovu nacionalnost, a vrijedit će za sve utakmice u međunarodnom kalendaru, kako službene tako i prijateljske.

U predloženom kalendaru više ne bi bilo mjesta za prijateljske reprezentativne utakmice u avgustu.

Ovo osiguranje će stupiti na snagu u junu, odnosno za Evropsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini koje će biti na rasporedu od 8. juna do 1. jula.

Također, dogovoreno je kako će klubovi dobiti 100 miliona eura od prihoda UEFA-e od ovogodišnjeg EURO-a kao priznanje za značajan doprinos uspjehu takmičenja, a taj će iznos do narednog kontinentalnog prvenstva 2016. u Francuskoj porasti na 150 miliona eura.

Dogovoreno je da će ubuduće UEFA-ina Komisija za klupska takmičenja, koja će se sastojati od predstavnika klubova, imati „referentno pravo“ donošenja odluka vezanih za klupska takmičenja, čime se klubovi uključuju u proces donošenja odluka.

Izvršnom odboru Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) predložit će se novi međunarodni kalendar, prema kojem će u periodu od dvije godine postojati devet termina za odigravanje po dvije reprezentativne utakmice, a iz kalendara bi se u potpunosti izbacile akcije koje bi predviđale samo po jednu utakmicu.

Historijski dan

U takvom kalendaru više ne bi bilo mjesta za prijateljske reprezentativne utakmice u avgustu.

„Oduševljen sam što je ovaj memorandum o razumijevanju uskladio stavove ključnih faktora u nogometnoj porodici. UEFA je sa svojim članicama i klubovima pokazala jedinstvo u nekoliko važnih pitanja koja će imati utjecaj i na međunarodni nogomet“, rekao je predsjednik evropske kuće nogometa Platini.

„Ovo je historijski dan za evropski nogomet. Ovim dogovorom UEFA je jasno priznala važnost klubova i njihov značajan doprinos uspjehu reprezentativnih takmičenja“, istakao je Rummenigge.

„Dogovor pokazuje napredak u balansiranju između klupskog i reprezentativnog nogometa, te je veliki uspjeh čitavog evropskog nogometa. Ne samo ECA, već svi evropski klubovi trebali bi biti ponosni na ovo postignuće.”

Nove Memorandume o razumijevanju u Istanbulu su s UEFA-om potpisali i Udruženje evropskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL), te evropski ogranak sindikata igrača FIFPro.

„Ugovori s tri najznačajnija faktora evropskog nogometa, klubovima, ligama i igračima, evropskom nogometu daju potrebnu stabilnost u narednom razdoblju i ilustriraju želju svih strana za saradnjom kako bi unaprijedili igru koju volimo“, zaključio je generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino.

Izvor: Agencije