Supermen je živ i igra za Barcelonu

Ukoliko ovako nastavi, Messi bi mogao preći granicu od 400 golova za Barcu ako bude igrao još samo pet godina (AFP)

Supermen je živ, dobro se osjeća i igra nogomet za Barcelonu.

Kako drugačije opisati Lionela Messija, pita se kolumnist agencije AP John Leichester.

Svi uobičajeni superlativi više nisu dovoljni.

Poput plivača Michaela Phelpsa (osam zlatnih medalja sa jednih Olimpijskih igara), bicikliste Lance Armstronga (sedam uzastopnih pobjeda na Tour de Franceu) ili legende američke lige u hokeju na ledu NHL Waynea Gretzkyja (veoma teško dostižnih 894 gola i 1.963 asistencije u 1.487 utakmica), Barcelonin novi najbolji strijelac u zvaničnim utakmicama postavlja sportske rekorde koji će trajati mnogo vremena, može zauvijek.

Rekord koji je Messi oborio u utorak navečer trajao je 57 godina. Postavio ga je Cesar Rodriguez koji je upamćen po šestom čulu kojim je znao gdje da se postavi i svojim znanjem postizanja golova iz kornera. Cesar je za Barcelonu postigao 232 gola u 13 sezona, od 1942. do 1955. godine.

Legende Barcelone poput Samuela Eto'oa, afričkog nogometaša sa najviše nagrada, ili Rivalda, Brazilca koji je bio najbolji igrač svijeta 1999. godine, ili Hrista Stoichkova, bugarske zvijezde „Dream Teama“ Johana Cruyffa iz 1990-tih postigli su tone golova za katalonsku nogometnu instituciju staru 113 godina  koja sebe često za sebe kaže za je „više od kluba“.

No, nijedan od njih nije bio ni blizu da zaprijeti Rodriguezovom rekordu.

“Veći od nogometa”

Messi ga je srušio za samo sedam godina, gol po gol, meč po meč.

Njegov rekord trenutno iznosi 234 gola, no tu nije kraj. Messijev konačni rekord, kada okonča karijeru, bit će nedostižan za ostale „obične smrtnike“, ako to već i nije slučaj.

Messiju su samo 24 godine. Od njegovog prvog gola za Barcelonu 2005. godine, u prosjeku je postizao 30 pogodaka po sezoni za klub koji ga je čuvao i njegovao i zadobio njegovu vjernost finansiranjem liječenja hormonima koje mu je bilo potrebno kako bi ispravio manjak hormona rasta u djetinjstvu, pa je dovoljno narastao da postane fenomen „veći od nogometa“.


Messi postiže 234. gol [EPA]

Ukoliko ovako nastavi, Messi bi mogao preći granicu od 400 golova za Barcu ako bude igrao još samo pet godina. Zemlja Nedođija za druge. No, Messi sa lakoćom nemoguće pretvara u skoro pa banalno.

„Ako ovako nastavi u godinama koje dolaze, postići će toliko golova da ga niko neće nadmašiti“, izjavio je Pep Guardiola, trener Barcelone kojem je davno ponestalo riječi da pohvali svog nogometaša.

Da dodamo neki detalj novog Messijevog rekorda: pogodak broj 233 kojim je nadmašio Cesara bio je skoro pa identična kopija njegovom prvog zgoditka od 1. maja 2005. godine koji je upisao protiv Albacetea.

Toga dana, nakon što je ušao kao kasna zamjena za Eto'oa, Ronaldinho je poslao loptu preko odbrane, Messi joj je dozvolio da jednom odskoči ispred njega, da bi potom lijevom nogom lobovao golmana Raula Valbuenu i ušao u knjigu Barcinih rekorda kao najmlađi strijelac ligaškog gola.

Zatvoreni krug

U utorak navečer, Messi je ponovo lijevom nogom iskontrolisao loptu nakon dodavanja Danija Alvesa i poslao je preko Granadinog čuvara mreže Julija Cesara.

Dva dva pogotka koji su postavili rekorde, postignuti sa razmakom od sedam godina, toliko su slični da se može reći da je krug zatvoren; prvi je najavio dolazak čuda, a drugi je bio dodatna potvrda kako je Messi postao najbolji nogometaš svoga vremena, možda svih vremena.

Guardiola je uporedio Messija sa velikanom NBA tima Chicago Bullsa, Michaelom Jordanom jer je „Jordan dominirao svojim sportom, a Messi dominira ovim“.

No, postoje još neke sličnosti. Poput Jordana, Messi nije samo strijelac, on postiže golove onda kada je najbitnije.

Jordan je tokom svoje karijere mnogo puta postigao koš sa zvukom sirene za kraj utakmice kojima su „bikovi“ dolazili do pobjede, poput onog kada je potopio Utah Jazz u prvoj utakmici finalne serije NBA lige 1997. godine.

Messi je postigao mnoge nezaboravne golove, kao što je onaj glavom kojim je pao Manchester United u finalu Lige prvaka 2009. godine, uz skok koji je vrijedan kao oni kojima je Jordan bio poznat.

Također, upisao je nebrojene, manje glamurozne pogotke koji su također bili bitni jer su Barcelonu držali u vrhu. Takav je i rekordni 233. gol u utorak. On je oborio Granadu koja je bila izjednačila na 2:2. Messi je dao gol za 3:2, meč okončan 5:3 u korist Barce.

„Zato je on najbolji, jer u najtežim momentima, najtežim problemima, 10 saigrača zna da je on tu. U tom trenu, on vjeruje u sebe i rješava naše male probleme“, govori Guardiola.

Jednostavno super

Ako postoji neka dosadna karakteristika Clarka Kenta kod Messija, a morate se potruditi da je pronađete, ona to može biti to da je on tako… fin, da pažljivo bira riječi jer je strašno pristojan.

Messi nema tu ljutnju, bezobrazluk kojim se Armstrong probijao pored rivala tokom utrka na francuskim cestama. Čini se da ne boluje od slabosti koje su navele drugog nogometnog genijalca iz Argentince, Dijega Maradonu, da se kocka sa kokainom i smrću.

Sa 234 gola i desetine miliona eura (dolara) povezanih sa njegovim imenom, Messi je idalje jednostavan i skroman, kao da je on sretan i privilegovan što igra za Barcelonu, a da nije obratno.

Iskreno, skoro je pa uznemirujuće govoriti o nekomu o kome se ništa loše ne može reći.

Da li je to ptica? Ili avion?

Ne, to je Messi.

Jednostavno super.

Izvor: Agencije