Red Bull se nada promjenama u Maleziji

McLaren je izborio dva mjesta na podijumu u Australiji, a Buttonu je pripalo najviše (EPA)

Šef tima Formule 1 Red Bull Christian Horner je uvjeren kako će različitosti staza na kojima se voze utrke za velike nagrade Australije i Malezije pomoći njegovim vozačima da promjene odnos snaga sa McLarenovim na drugom takmičenju tek započete sezone F1.

Ekipe imaju malo vremena da unaprijede svoje bolide pošto između dvije utrke imaju samo sedmicu razmaka, no takmičenje u Maleziji ima potencijala na napravi nešto drugačije stanje.

Vozila Red Bulla bi trebala biti u prednosti na Sepangu, koje krase krivine koje se prolaze u velikim brzinama za razliku od oštrih zavoja ulične staze u Melbourneu, a osvajanje drugog mjesta Sebastiana Vettela na otvaranju sezone u Australiji daje timu mnogo ohrabrenja.

„Znamo sa zimskih testova da je McLaren jak protivnik, no brzine naših bolida su jednake njegovim. Malezija je mnogo drugačija od Australije“, izjavio je Horner nakon takmičenja u Melbourneu.

Staza Albert Park u Australiji ima „kratke zavoje, neravnine, bez krivina koje se prolaze u velikim brzinama, dok Malezija nudi drugačije uslove, pa će biti interesantno da vidimo koliko je McLaren brz u Maleziji“.

McLaren je izborio dva mjesta na podijumu u Australiji, Jenson Button je slavio, dok je Lewis Hamilton bio trećeplasirani. Kada je riječ o Red Bullu, Vettel je bio blizu Buttonu, dok je četvrtoplasirani Mark Webber malo zaostajao za Hamiltonom.

No, kasni izlazak sigurnosnog automobila imao je dosta utjecaja na razmake koji su bili dosta mali, na osnovu čega iz McLarena smatraju da će zadržati prednost u odnosu na Red Bull koju će imati kroz cijelu sezonu.

„Možemo biti najbolji ako nastavimo sa napretkom razvoja bolida u dovoljnoj brzini, pa je očito da nam je to raditi u narednim sedmicama. Imamo dva fantastična vozača, jak tim i sada je sve na nama“, izjavio je šef tima Martin Whitmarsh.

Problematični Hamilton

Bolji nastup Buttona u odnosu na Hamiltona bio je mješovit blagoslov za McLaren. Mirni i proračunati Button napredovao je na osnovu osvajanja drugog mjesta u poretku vozača i čini se da je idealni vozač za ovu takmičarsku godinu koja bi mogla biti još napetija.

„Ima tako odrasliji i opušteniji način rada koji prikriva njegovu glad za pobjedama. Sada mora vjerovati kako ima šansu da osvoji titulu ove godine“, smatra Whitmarsh.

Više problema predstavlja Hamiltonovo „kameno“ lice nakon utrke.

Whitmarsh je to protumačio kao odbijanje bilo čega drugog osim pobjede, čemu se može diviti, no nakon sezone 2011. godine kada je britanski vozač krivio svoje stanje uma kao razlog borbi pa takav nivo razočarenja može biti problematičan za tim.

Dva glavna rivala za McLaren i Red Bull su Ferrari i Mercedes i oba tima su željna da poprave probleme uočene tokom takmičenja u Australiji.

Ferrari je pokazao dobre karakteristike na kvalifikacijama, no peto mjesto Fernanda Alonsa bilo je bolje nego što je italijanski tim očekivao od bolida koji se idalje razvija.

Prva utrka za Mercedes je bila suprotnost: nakon odličnih kvalifikacija viđen je manjak snage što je rezultiralo samo jednim bodom.

Lotus ide na Sepang osnažen dobrim nastupom u Australiji gdje je Romain Grosjean na kvalifikacijama izborio treće mjesto, da bi na utrci ispao zbog sudara, dok je povratnik Kimi Raikkonen od 18. mjesta došao na sedmo.

Izvor: Agencije