Francuski kup: Lyon preokretom do finala

Gomis je u 102. minuti doveo Lyon u vodstvo i nagovijestio prolazak u finale kupa (AFP)

U utakmici polufinala francuskog kupa između Lorienta i Lyona gosti su preokretom i konačnom pobjedom od 4:2 osigurali prolaz u finale.

Innocent Emeghara i Kevin Monnet-Paquet su doveli domaći Lorient u vodstvo, ali su, zbog kasnih golova Alexandrea Lacazettea i Jimmy Brianda, morali igrati dodatnih 30 minuta produžetaka.

Bafetimbi Gomis i Lacazette su uspjeli u 102. i  120. minuti postići golove za Lyon i odvesti ekipu na Stade de France, gdje će se u finalu, koje je zakazano za 14. april, susresti s pobjednikom duela Olympique Marseille i Nice.

U utakmici polufinala francuskog kupa između Lorienta i Lyona gosti su preokretom i konačnom pobjedom od 4:2 osigurali prolaz u finale.

Borussia Dortmund putuje u Berlin, na finalnu utakmicu njemačkog kupa, nakon što su u posljednjim trenucima produžetaka pobijedili Greuther Furth na Trolli Areni rezultatom 1:0.

Ilkay Gundogan uputio je snažan udarac u donji ugao gola u posljednjoj minuti produžetaka, koji je “Djeteline” poslao kući.

Uprkos energičnom početku utakmice za domaćine, gosti iz Dortmunta uskoro preuzimaju inicijativu i dominiraju sredinom terena.


Borussia Dortmund će igrati u finalu
njemačkog kupa [Getty]

Ali, i pored visokog postotka posjeda lopte, teško su stvarali štanse.

S(p)retna Borussia Dortmund

Furth je drugo poluvrijeme započeo u sličnom stilu, stvorivši nekoliko dobrih prilika na početku drugog dijela, ali su ubrzo izgubili impuls i prepustili inicijativu gostima.

No, kako nijedna ekipa nije uspjela postići pogodak u regularnom dijelu utakmice, nastupili su produžeci, u kojima se nije moglo primjetiti da Dortmund igra u jačem ligaškom takmičenju od Furtha.

U posljednjoj minuti, kada su penali bili izvjesni, trener Furtha zamijenio je golmana, sa željom da penale brani odmoran igrač, te je ušao bosanskohercegovački golman Jasmin Fejzić.

Netom nakon toga, Gundogan, koji je u igru ušao sa klupe, pogađa stativu, a lopta se odbija u mrežu Furtha za pobjedu Borussije 1:0.

Ovom pobjedom je ekipa Jurgena Kloppa ostala u utrci za dvostruku titulu, a u finalu će se sresti s minhenskim Bayernom ili Borussiom iz Menhengladbaha.

U polufinalu portugalskog Liga kupa Benfica je pobijedila velikog suparnika Porto sa 3:2.

Strijelci za Benficu bili su Maxi Pereira (4), Nolito (43) i Cardozo (77), a za goste Lucho (8) i Mangala (17).

U drugom polufinalnom susretu sastaju se Gil Vicente – Braga.

Izvor: Agencije