Muambino stanje sve bolje

Muamba je u subotu pretrpio srčani udar tokom utakmice s Tottenhamom (EPA)

Fabrice Muamba, nogometaš Boltona koji je u subotu na terenu pretrpio srčani udar tokom utakmice s Tottenhamom, može disati bez respiratora, a prepoznao je svoje roditelje, te izmijenio nekoliko riječi s njima.

Muambino stanje sve je bolje, iako je još uvijek ozbiljno, navode ljekari iz londonske klinike za srčane bolesti.

Kongoanac s britanskim pasošem pomiče ruke i noge, te mnogi smatraju da je najgore prošlo, te da Muamba može svoj život zahvaliti brzoj pomoći medicinske ekipe na terenu.

Poruke podrške

Sve više poruka podrške pritiže u bolnicu u kojoj se nalazi 23-godišnji nogometaš, a među njima je i onaj predsjednika FIFA-e i UEFE Seppa Blattera i Michela Platinia.

Muamba je rođen u bivšem Zairu, sadašnjoj Demokratskoj Republici Kongo, aprila 1988. godine.

Njegov otac je napustio državu zbog političkih nemira i doselio se u Englesku, gdje je Muamba postao član Arsenalove omladinske akademije 2002. godine.

Debitirao je za “Topnike” sa 17 godine 25. oktobra 2005. godine u Liga kupu protiv Sunderlanda, da bi naredne sezone bio posuđen Birminghamu.
Posudba je u maju 2007. godine postala stalni transfer, da bi Muamba u Premier ligi debitirao 2007. godine za Birmingham, a godinu kasnije je prešao u Bolton.

Muamba je dio omladinskog sistema Engleske i bio je član U21 reprezentacije koja je prošle godine igrala na Evropskom prvenstvu (EP).

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO