Nasilje nad nogometašima u istočnoj Evropi

Higgins: Nogometaši svakodnevno otkrivaju kako ne dobijaju platu, a poslije budu na meti korupcije (AP)

Profesionalni nogomet u istočnoj Evropi se bori sa „užasavajućim manjkom poštovanja“ prava igrača koji su na udaru sve većeg talasa nasilja, rasizma i namještanja utakmica, govori se u izvještaju koji je objavljen u utorak, prenosi Reuters.

Globalni sindikat profesionalnih igrača (FIFPro) objavio je svoja otkrića u „Crnoj knjizi istočne Evrope“, kako se naziva ovaj izvještaj, nakon što je anketirano blizu 3.400 nogometaša, većinom na istoku kontinenta, dok su ostali iz južne Evrope.

FIFPro, koji je objavio izvještaj u Briselu, navodi kako postoji „hitna potreba“ za unapređenje zakonske pozicije profesionalnih nogometaša na istoku Evrope.

U izvještaju se navodi kako je skoro četvrtina igrača (23,6 posto) svjesna namještanja utakmica u ligama u kojima se takmiče, a u Rusiji, koja je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine, ta cifra iznosi čak 43,5 procenata.

Turska se trenutno bori sa ozbiljnim skandalom oko namještanja utakmica, dok su mnogi drugi slučajevi otkriveni na istoku Evrope.

Direktor sindikata Anthony Higgins je kazao kako su ovi rezultati zabrinjavajući.

Poziv za buđenje

„Oni su masivni poziv za buđenje u nogometu, uključujući i zapadnu Evropu. Na istoku, nogometaši svakodnevno otkrivaju kako ne dobijaju platu, a poslije budu na meti korupcije. Oni su veoma ranjivi“, rekao je Higgins.

Izvještaj ukazuje na vezu između neisplaćivanja plata nogometaša i namještanja utakmica. Od 41 posto igrača koji svoj novac nisu dobili na vrijeme, više od polovine je dobilo ponude da učestvuju u namještanju utakmica.

„Kada se uzme prosjek, svaki tim koji istrči na teren ima najmanje jednog igrača koji je bio žrtva nekog oblika mentalnog ili fizičkog nasilja. To je više nego šokantno. Trenutna situacija u istočnoj Evropi je neprihvatljiva”, navodi se u izvještaju.

Jedan od devet ispitanih igrača bio je meta nasilja, neke su napali treneri, a neke navijači.

Više od devet posto nogometaša je govorilo o primjerima rasizma ili nekim drugim oblicima diskriminacije, a većinom je to dolazilo od navijača. Blizu 65 posto onih koji tvrde da su bili na meti rasista govore kako su to radili tifozi.

U saopćenju FIFProa se navodi kako otkrića u izvještaju pokazuje „užasavajući manjak poštovanja igrača“.

„Profesionalni nogometaš na istoku Evrope se mora boriti za svoja prava zbog velikog broja šefova koji ne ispunjavaju svoje obaveze“, navodi sindikat.

„Najosnovniji uslov profesionalnog nogometa je da igrača plaća njegov klub. No, od 3.357 profesionalnih nogometaša koji su sarađivali na ovom istraživanju, platu na vrijeme nije dobilo njih 41.4 posto.“

Novčani problemi

Navodi se kako je 5,5 post igrača isplatu čekalo više od šest mjeseci, a njih 2,2 posto više od godine ili još uvijek čeka.

„Prema velikoj većini igrača (92,9 posto), klubovi tvrde kako ih ne mogu isplatiti jer imaju novčanih problema. Da bude jasno: nisu svi profesionalni nogometaši milioneri niti su u situaciji da zarađuju stotine hiljada eura. Velika većina ispitanih zarađuju (u najboljem slučaju) kao prosječan radnik i nisu finansijski nezavisni“, navodi se u izvještaju.

Izvještaj završava sa uvredljivo iskrenom porukom.

„Kada se uzme prosjek, ovo znači da svaki tim koji istrči na teren ima najmanje jednog igrača koji je bio žrtva nekog oblika mentalnog ili fizičkog nasilja. To je više nego šokantno. Trenutna situacija u istočnoj Evropi je neprihvatljiva. To treba biti jasno svakom dioničaru u nogometu. Ako još uvijek nisu uvjereni, onda Crna knjiga istočne Evrope FIFPro-a treba pokrenuti uzbunu“.

Izvor: Agencije