WBC suspendirao Chisoru na neodređen period

Kličko je, pored duela u ringu kao sa Chisorom, aktivan i u političkim borbama (EPA)

Svjetski bokserski savjet (WBC) suspendirao je u srijedu na neodređeno Britanca Dereka Chisoru zbog ponašanja prije i poslije meča za naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji sa Ukrajincem Vitalijem Kličkom 18. februara u Minhenu.

Chisora je na vaganju ošamario Klička i prije početka borbe pljunuo njegovog brata Vladimira, dok se na konferenciji poslije duela potukao sa sunarodnjakom Davidom Hayem.

„WBC apsolutno osuđuje ponašanja koja nisu prihvatljiva u boksu. Bokseri su gospoda i primjeri časti i fer pleja, što dokazuju kada poslije meča odu u centar ringa i pozdrave se. Chisora neće baciti mrlju na sport i one koji su odrasli u skromnim uslovima, a kasnije uz pomoć boksa postali svjetski heroji“, kaže se u saopćenju WBC-a.

Svjetski bokserski savjet je dodao da je „riječ o jednom od najgorih ponašanja u historiji profesionalnog boksa”.

WBC dodaje kako će donijeti odluku i o novčanoj kazni „koja će biti određena nakon saslušanja boksera“, te kako se sugerira britanskom bokseru da zatraži ljekarsku pomoć u kontroliranju svoje agresivnosti.

U stvarnosti, ova suspenzija neće imati utjecaja na opcije koje ima Britanac. Malo je vjerovatno da će se opet boriti za naslov prvaka po WBC verziji.

Kritičar vlade Ukrajine

Chisora je kažnjen, iako ga 14. marta očekuje saslušanje pri Britanskim bokserskim odborom.

„Ne razumijem kako neko može biti kažnjen prije saslušanja. Chisora je uradio neke loše stvari. Ne želim ga braniti, ali dosta toga se dešavalo iza scene i trebalo je sve to razmotriti prilikom donošenja odluke“, rekao je Chisorin menadžer Frank Warren.

Kličko je u Minhenu odbranio naslov prvaka u teškoj kategoriji po WBC, a najavio je novi pohod u drugoj sferi života.

Naime, Vitalij Kličko je u srijedu objavio svoju kandidaturu za gradonačelnika ukrajinske prijestolnice Kijeva, po drugi put, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Van bokserskog ringa, Kličko (40) je aktivan političar i lider je liberalne stranke Udar u Ukrajini. On je 2006. godine izgubio na izborima od trenutnog gradonačelnika Leonida Černoveckija.

Ovi izbori bi trebali biti održani u ljeto ili jesen, a tačan datum će potvrditi ukrajinski parlament.

Kličko je žestok kritičar aktuelnog upravljanja Ukrajinom i kaže kako su vlada i sudstvo „korumpirani do srži“. Zagovarač je jačih veza sa Evropom i NATO-om.

Izvor: Agencije