AFC traži dozvolu nošenja hidžaba na terenu

San Iranki da igraju na OI u Londonu srušila je zabrana nošenja hidžaba (EPA)

Azijska nogometna konfederacija (AFC) zatražila je podršku predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Seppa Blattera u odbacivanju zabrane nošenja hidžaba na sastanku kreatora pravila ove subote.

U pismu prvom čovjeku FIFA-e, vršitelj dužnosti predsjednika AFC-a Zhang Jilong zatražio je novo razmatranje zabrane na Odboru međunarodne nogometne asocijacije (IFAB) u Londonu.

„Naša je moralna obaveza da napravimo ovaj sports svima dostupnim širom svijeta i zato tražim od vas da date svoju podršku ovoj ispravnoj borbi“, napisao je Kinez Zhang.

Iako olimpijski sportovi kao ragbi i tekvondo dozvoljavaju muslimankama da nose šal na glavi tokom takmičenja, u nogometu se protive njegovom korištenju navodeći sigurnosne razloge.

Prošle godine je ženska nogometna reprezentacija Irana bila spriječena u nastupu u drugom dijelu kvalifikacija za Olimpijske igre 2012. godine, kada je trebala igrati dva meča protiv Jordana, jer su igračice odbile skinuti hidžabe prije početka meča.

Vrhovna vrijednost

Iran, koji je u prvom dijelu kvalifikacija zauzeo prvo mjesto u svojoj grupi bez poraza, protiv Jordana je izgubio službenim rezultatima od po 0:3 čime je san ovih nogometašica da igraju na OI u Londonu prekinut.

IFAB, osnovan 1886. godine, vrhovno je tijelo za donošenje pravila u nogometu i čine ga četiri člana iz FIFA-e i četiri iz britanskih nogometnih saveza.

Potpredsjednik FIFA-e princ Ali Bin Al-Hussein od Jordana predstavit će slučaj i zatražiti da igračice koriste Velcro hidžab, napravljen u Holandiji, koji se razmotava ukoliko se povuče.

„Tokom sastanka prošlog novembra, Izvršni odbor AFC-a složio se sa zabrinutošću ženskog komiteta AFC-a o pitanju hidžaba i održana je radionica, pod pokroviteljstvom princa Alija, kako bi se iznašlo rješenje“, dodao je Zhang u svom pismu.

„Iako potpuno razumijem zabrinutost o pitanju sigurnosti i slažem se kako je dobrobit nogometaša i nogometašica vrhovna vrijednost, također vjerujem kako novodizajnirani hidžab u potpunosti ispunjava ovaj aspekt“.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO