Klubovi i UEFA dogovorili promjenu kalendara

Rummenigge istakao dobru saradnju sa Platinijem i UEFA-om (AFP)

Najjači evropski nogometni klubovi pozdravili su „veliki napredak“ u utorak nakon što su se dogovorili sa Evropskom nogometnom asocijacijom (UEFA) da se otkažu datumi u avgustu planirani za prijateljske utakmice državnih reprezentacija.

Predsjednik Udruženja evropskih klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge, u obraćanju pred Generalnom skupštinom ECA-e kazao je kako je došlo do dogovora sa krovnom kućom evropskog nogometa oko otkazivanja datuma.

Međutim, Nijemac je upozorio kako se još čeka stav Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) o ovom pitanju i situacija na tom frontu ostaje nezadovoljavajuća.

Dalje promjene znače da će raspored utakmica reprezentacija biti napravljen od devet parova utakmica, kod kuće i na gostovanju, u periodu dvije godine bez pojedinačnih prijateljskih dvoboja.

U budućnosti se finalni turniri svih asocijacija trebaju okončati sredinom jula i reprezentativci ne bi trebali igrati više od jednog međunarodnog turnira godišnje.

ECA, koju čini 201 najjači nogometni klub u Evropi, također je uspjela isposlovati dogovor oko isplate osiguranja igračima koji su se povrijedili igrajući za reprezentaciju, počev od Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Dogovoreno je i povećanje doprinosa UEFA-e klubovima čiji će igrači igrati na evropskim prvenstvima 2012. i 2016. godine.

Trenutno taj fond sadrži 55 miliona eura i buduća povećanja će biti objavljena na Kongresu UEFA-e u Istanbulu narednog mjeseca.

Problemi sa FIFA-om

Pošto u evropskim klubovima igra veliki broj nogometaša iz Afrike, dogovoreno je da bi afrički Kup nacija trebao početi što je ranije moguće u januaru.

„Ovim dogovorom UEFA jasno priznaje važnost klubova i njihov veliki doprinos u uspjehu reprezentativnog nogometa“, rekao je Rummenigge.

„Pregovori nisu uvijek laki, no uvijek se provode u okviru poštovanja i poštenja. Iskreno zahvaljujem UEFA-i i njenom predsjedniku Michelu Platiniju u ime svih evropskih klubova i radujem se budućoj saradnji. Ovo je novi dokaz da se u evropskoj nogometnoj porodici rješenja mogu naći kroz saradnju i fer susrete“.

Međutim, legenda njemačkog nogometa je istakao kako problemi sa FIFA-om ostaju.

„Nažalost, razgovori sa predsjednikom FIFA-e nisu doveli do željenog ishoda koji uzima u obzir zahtjeve klubova.“

Novi Memorandum stupa na snagu 1. juna i traje do 30. maja 2018. godine.

Izvor: Agencije