Sindikat: Fudbaleri u Srbiji žrtve mobinga

Igrači u Srbiji se plaše izaći u javnost sa svojim problemima (Reuters)

Čelnici sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost” pozvali su u srijedu rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije (FSS) i nadležne državne organe da zaštite igrače od diskriminacije i mobinga kojima su sve češće izloženi u klubovima.

Predsjednik sindikata Mirko Poledica rekao je da svrha “Crne knjige” koja je nadavno objavljena u Briselu, pod pokroviteljstvom Svjetskog sindikata profesionalnih nogometaša (FIFPro) nije samo da ukaže na namještaljke, nego i na diskriminaciju i mobing igrača.

On je kazao da sindikat nikada nije radio protiv FSS-a, nego samo ukazuje na probleme, ali ne može da ne primijeti kako nacionalni savez ima različite aršine kada su u pitanju problemi.

Svrha ‘Crne knjige’ nije samo da ukaže na namještaljke, nego i na diskriminaciju i mobing igrača.

“Kada Dragiša Pejović ili Boban Dmitrović iznesu u javnost problem oko nameštanja utakmica, FSS ekspresno reaguje i podnese prijavu protiv njih, a kada, sa druge strane, Vladimir Radivojević iz Lučana bude primoran da trenira u sedam ujutro i u ponoć, jer ne želi da produži ugovor, ili kada igrač Jagodine Milutin Ivanović iz istih razloga bude izbačen iz stana na minus 20, onda se ćuti”, naveo je Poledica.

On je rekao da i država, “nažalost, ne čini ništa da reaguje i reši probleme o kojima svi govore”, i kao posljedicu naveo konstantan odlazak mladih igrača u inostranstvo”.

Crna tačka

“Lično sam pisao Ministarstvu sporta, ali nisam dobio odgovor. Poslao sam i dva pisma predsedniku FSS-a Tomislavu Karadžiću prilikom kaznjavanja Dmitrovića. Sve što je urađeno bilo je stavljanje njegovog slučaja na arbitražu, koja je završena mesec dana nakon što mu je istekao ugovor. Nažalost, nema reakcije FSS-a, pa čak i kad sam predsednik kaže da sumnja u burazerske odnose među klubovima”, rekao je Poledica, uz konstataciju da mu je drago što se za probleme igrača u Srbiji zainteresovao i Evropski parlament (EP).


Mirko Poledica [mc.rs]

Prvi čovjek granskog sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak istakao je da su fudbaleri podjednako važni kao i drugi članovi sindikata i najavio borbu za poštovanje zakona na svim instancama, uključujući i Međunarodnu organizaciju rada u Ženevi.

“Mi smo crna tačka u evropskom sportu, a pošto sami ne rešavamo probleme, Evropa ne sme da dopusti da u takmičenjima na međunarodnoj sceni učestvuje neko ko je nešto trgovao. Želim da postavim pitanje da li u ovoj zemlji treba juriti lopova, ili onoga ko je nešto prijavio?”, poručio je Čanak.

Potpredsjednik sindikata Nikola Jolović priznao je da se igrači u Srbiji plaše izaći u javnost s problemima koje imaju.

“Stalno sam u kontaktu s igračima i oni se plaše da javno pričaju kako ne bi ostali na ulici. Mislim da je ovo što su rekli Pejović i Dmitrović samo početak”, istakao je Jolović.

Član Izvršnog odbora sindikata Dejan Radić, golman Rostova, pričao je o svom iskustvu u Rusiji, kada se na terenu povrijedio i ostao bez bubrega.

Kolegijalna solidarnost

“Klub je maksimalno stao uz mene, produžen mi je ugovor, dobijam premije kao da igram redovno, išao sam na lečenje u Ameriku i Nemačku. Rusi su ozbiljno shvatili ‘Crnu knjigu’ i zato su tu gde jesu. Imamo i primer Poljske, gde je za jedan dan uhapšeno 500 ljudi, od toga 200 je osuđeno, a fudbal im je krenuo napred”, rekao je Radić.

Dejan Radić je pozvao igrače najvećih srbijanskih klubova da budu solidarni.

“Svi treba da se držimo zajedno. U Španiji jedan Iker Casillas neće na teren ukoliko njegov kolega iz treće lige nije primio platu. E, to je primer solidarnosti, jer svi igrači moraju da budu isti. Fudbal je veoma rizičan posao, statistika kaže da u Srbiji samo 15 odsto igrača tokom karijere zaradi za život, a ostali u 30. godini života moraju ispočetka i postaju socijalni slučajevi. I država treba da pomogne kako bi se to izbeglo”, poručio je Radić.

On je pozvao igrače najvećih srbijanskih klubova da budu solidarni.

“Crna knjiga” za istočnu Evropu objavljena je 8. februara u Briselu, u kojoj je, između ostalog, igrač Dragiša Pejović naveo da je utakmica Borac Čačak – Partizan iz 2003. godine na kojoj je igrao namještena.

Poslije toga je FSS pokrenuo je disciplinski postupak protiv Pejovića.

U istoj knjizi nekadašnji reprezentativac Boban Dmitrović također je naveo nekoliko utakmica za koje “sumnja da su nameštene”, a naveden je i veliki broj primjera diskriminacije igrača od strane klubova.

Izvor: Agencije