Portsmouth ponovo proglasio bankrot

Članovi stručnog štaba i igrači tima sa Fratton Parka dva mjeseca nisu primili plate (Getty Images)

Engleski nogometni klub Portsmouth u petak je, po drugi put u dvije godine, proglasio bankrot nakon što je rečeno na Visokom sudu u Londonu da nije u mogućnosti platiti račune za gas i električnu energiju, a ukupni njegovi dugovi iznose blizu četiri miliona britanskih funti.

Klub sa južne obale Engleske, sa 114 godina dugom historijom, trenutno zauzima 18. mjesto u Championshipu (Druga liga koja broji 24 člana) i ostat će bez 10 bodova zbog stečaja, prvog nakon marta 2010. godine, čime će „upasti“ u zonu za ispadanje.

Aplikaciju Portsmoutha da proglasi stečaj odobrio je sudija Justice Norris, prenosi Reuters, koji će naknadno odrediti stečajnog upravitelja.

Tokom saslušanja na sudu u Londonu je rečeno kako klub duguje blizu dva miliona funti na osnovu kredita, te isti iznos na ime poreza.

Članovi stručnog štaba i igrači Portsmoutha dva mjeseca nisu primili plate.

Portsmouth je 2008. godine napravio veliko iznenađenje osvajanjem engleskog FA kupa, ali taj uspjeh kao da je donio samo nevolje timu sa Fratton Parka.

U sezoni 2009/2010 ovoj ekipi je zbog prvog bankrota oduzeto devet bodova, zbog čega je tim na kraju ostao bez šansi da izbori opstanak u Premier ligi.

Izvor: Agencije

 


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO