Kineske sudije kažnjene zbog korupcije

Lu je kažnjen jer je primio 128.000 dolara kako bi namjestio ishode sedam ligaških utakmica i u zatvoru će provesti 5,5 godina (Reuters)

Kineski sud je u četvrtak odredio zatvor za četvoricu nogometnih sudija i jednog zvaničnika zbog njihove uloge u korupcijskom skandalu koji je ovaj sport u Kini bacio na koljena, objavila je novinska agencija Xinhua.

Četvorica sudija, među kojima je i Lu Jun koji je dijelio pravdu na Olimpijskim igrama 2000. godine i Svjetskom prvenstvu dvije godine kasnije, prvi su kažnjeni zbog skandala oko namještanja utakmica i kockanja otkad je on otkriven prije dvije godine.

Lu je kažnjen jer je primio 128.000 američkih dolara kako bi namjestio ishode sedam ligaških utakmica i u zatvoru će provesti 5,5 godina.

Kockanje, namještanje utakmica, potplaćene sudije i slabi nastupi državne reprezentacije su od ovog sporta napravili lakrdiju za sve više nezadovoljne navijače u Kini, kao i problem od državne važnosti.

Zbog skandala otkaze su dobili lider Nogometnog saveza Kine (CFA) Nan Yong, njegov naslijednik Xie Yalong, te nekoliko potpredsjednika.

Nove kazne

Sud sjeveroistočne kineske provincije Liaoning je također naredio imovinu Lua u vrijednosti od 100.000 juana.

Bivše sudije Huang Junjie, Wan Daxue i Zhou Weixin su kažnjeni zatvorom od sedam, šest i 3,5 godina. Huang je osuđen jer je primio mito u 20 prilika, u ukupnom iznosu od 1,48 miliona juana, navodi Xinhua.

U ranijim medijskim istupima nakon hapšenja, Lu i Huang, odjeveni u narandžaste zatvorske odore, u suzama su govorili kako su im čelnici CFA stalno naređivali da uzmu mito i namjeste domaće i međunarodne utakmice.

Neka namještanja utakmica su bila toliko očita da su navijači pravili nerede zbog toga ili su klubovi-žrtve napuštali terene.

Centralna kineska televizija je zbog skandala u nekoliko sezona odbijala prenositi mečeve državnog prvenstva.

Prema državnim medijima, sud u Liaoningu će u subotu objaviti presude i kazne na suđenjima drugim ligaškim i klupskim zvaničnicima kojih bi na kraju moglo biti čak 24.

Izvor: Agencije