Prevare i zlostavljanja igrača zbog ugovora

Milovanović: Ovo je najveće poniženje koje sam mogao doživjeti jer sam sav svoj život posvetio Zvezdi (EPA)

Svjetski sindikat profesionalnih nogometaša ove sedmice je objavio izvještaj „Crna knjiga istočne Evrope“ koji govori o brojnim slučajevima malverzacija, prevara, maltretiranja igrača koji igraju u 12 država.

Dosta prevara se veže za ugovore i dogovore nogometaša i klubova kojima su brojni igrači ostali „kratkih rukava“.

Nekadašnji kapiten beogradske Crvene zvezde Dejan Milovanović (29) također se našao u „Crnoj knjizi“. On je skoro cijelu karijeru proveo u ovom klubu, no nije ostao pošteđen malverzacija.

„Kada me je direktor Lensa nazvao, rekao mi je da je tri mjeseca ranije novac prebačen Crvenoj zvezdi, no ja nisam dobio informaciju o tome. Klub je medijima u Srbiji javio kako sam kažnjen jer sam kvario atmosferu u timu. Ovo je najveće poniženje koje sam mogao doživjeti jer sam sav svoj život posvetio Zvezdi, kao i moj otac Đorđe Milovanović, koji je legenda kluba“, rekao je bivši kapiten Beograđana.

„Prešao sam 2008. godine u francuski Lens. Dvije godine kasnije me je Lens posudio na godinu Crvenoj zvezdi jer nisam bio u planovima trenera. 

Francuzi su preuzeli obavezu da plaća pola moje plate i te isplate je vršio na račun Crvene zvezde smatrajući da će taj novac odmah biti meni proslijeđen“, govori Milovanović.

Lens je redovno ispunjavao svoje obaveze, no nogometaš nije dobijao novac.

„Kada me je direktor Lensa nazvao, rekao mi je da je tri mjeseca ranije novac prebačen Crvenoj zvezdi, no ja nisam dobio informaciju o tome. Zatražio sam da razgovaram sa predsjednikom kluba i, čim sam pitao zašto nisam dobio novac, uprava me je suspendovala. Klub je medijima u Srbiji javio kako sam kažnjen jer sam kvario atmosferu u timu.“

„Ovo je najveće poniženje koje sam mogao doživjeti jer sam sav svoj život posvetio Zvezdi, kao i moj otac Đorđe Milovanović, koji je legenda kluba“, rekao je bivši kapiten Beograđana.

Novi članak

Uprava podgoričke Budućnosti prošle godine je neugodno iznenadila dvojicu igrača tako što je jednostrano raskinula ugovore sa njima, a ranije je, bez njihovog znanja, promijenila članak ugovora.

Zoran Banović i Ilija Radović su imali ugovore koji su trajali do prvog jula 2012. godine. No, prošlog ljeta su dobili pismo u kojem se navodi da moraju otići.

Uprava kluba se pozvala na članak 8 ugovora u kojem se navodi kako klub može jednostrano raskinuti ugovor sa igračem tokom bilo kojeg roka za prelaske.

Uprava Budućnosti je željela izbjeći plaćanje velikog poreza na platu Brnovića koja iznosi 5.000 eura. Klub je predložio da se u novom ugovoru navede plata od 400 eura, a da se ostatak isplati „ispod ruke“.

Ni Banović ni Radović nisu znali za ovaj članak. To, međutim, ne čudi jer je ugovor na lukav način napravljen od strane Budućnosti.

Dogovoreno je da će se koristiti ugovori koji su napravljeni po pravilima FIFA-e i UEFA-e i koji se mogu skinuti sa internet stranice Nogometnog saveza Crne Gore i te ugovore su igrači pročitali i nisu imali zamjerki.

No, kada su potpisivali ugovore, u njima je stajao drugačiji članak 8 od standardnog ugovora, a to nogometaši nisu vidjeli.

Nogometni savez je presudio u korist igrača i da klub nije smio prekinuti ugovore. Oba slučaja čekaju na saslušanje pred Arbitažnom komisijom u Crnoj Gori.

No, ovo nije jedini slučaj u kojem se pominje podgorički klub.

Pogrešna informacija

Igrač sredine terena Nenad Brnović, koji je potpisao za Budućnost 2010. godine, produžio je ugovor u januaru 2011. godine na zahtjev kluba.

Uprava Budućnosti je željela izbjeći plaćanje velikog poreza na platu Brnovića koja iznosi 5.000 eura. Klub je predložio da se u novom ugovoru navede plata od 400 eura, a da se ostatak isplati „ispod ruke“.

Nogometaš je pristao, no četiri mjeseca nije dobio isplatu i sada mu je klub dužan 20.000 eura. Ovaj slučaj je također na Arbitražnoj komisiji.

U izvještaju se navodi i slučaj Slobodana Vukovljaka (21), člana Borca iz Čačka. On se prije dvije godine povrijedio, pa mu je operirano koljeno zbog čega je pauzirao šest mjeseci.

Kada se vratio na teren, ponovo je zadobio povredu i ponovo je morao na hiruršku intervenciju koljena. Klub nije želio snositi troškove ni operacije ni oporavka, a sve je to platio Vukovljakov otac.


Brnović (desno): Dug od 20.000 eura [EPA]

„Niko me iz kluba nije nazvao da pita kako sam. Nakon oporavka sam posuđen bh. klubu Radniku, a odmah po posudbi sam dobio ponudu za novi ugovor sa Borcem. Kada sam ga odbio, oni su namjerno poslali pogrešnu informaciju pri izdavanju certifikata i sada ne mogu igrati pola godine“, kazao je Vukovljak u anketi FIFPro-a.

Navodi se i slučaj Nemanje Paunovića (22), koji igra za niški Sinđelić u Drugoj ligi. Naime, on je potpisao dvogodišnji ugovor sa klubom u ljeto 2011. godine, da bi odmah po verifikaciji ugovora, predsjednik kluba Dragan Đorđević falsificirao trajanje ugovora bez znanja igrača.

Uprava Mladosti, srbijanskog drugoligaša, istjerala je Vladimira Radivojevića iz hotela u kojem je živio, a više se ne može hraniti u klupskim prostorijama. No, najgori su mu odvojeni treninzi koje je imao dvaput dnevno, u 7.15 ujutro i 15 minuta prije ponoći.

„Navedeni predsjednik je u to vrijeme bio potpredsjednik Nogometnog saveza Srbije. Odmah sam protestvovao i izbačen sam iz tima. Predsjednik kluba je nekoliko dana kasnije uhapšen zbog zloupotrebe pozicije, pod sumnjom da je oštetio državu Srbiju za 800.000 eura“, izjavio je Paunović.

Neviđen pritisak

Vladimir Radivojević je profesionalni nogometaš koji igra za srbijanskog drugoligaša Mladost iz Lučana. Odbio je obnoviti ugovor jer mu plate za dva mjeseca nisu bile isplaćene, a klub ga je stavio pod neviđen pritisak da promjeni odluku.

Uprava Mladosti ga je istjerala iz hotela u kojem je živio, a više se ne može hraniti u klupskim prostorijama. No, najgori su mu odvojeni treninzi koje je imao dvaput dnevno, u 7.15 ujutro i 15 minuta prije ponoći.

„Ovo je poniženje ispod granica ljudskosti. Istjerali su me iz hotela i moram sada plaćati stan, a oduzeli su mi i pravo da se hranim u klubu. Najgore su mi torture od treninga, samo trčim. Više ne mogu da spavam, nadam se da će doći kraj ovoj noćnoj mori“ rekao je umorni Radivojević.

Među ovim pričama treba dodati i onu koja se desila jednom nogometašu sa ovih prostora u Rusiji.

„Ako i dalje budem šutio, historija će se ponoviti“, kazao je Nikola Nikezić. Napadač iz Crne Gore je bio brutalno primoran od strane ruskog kluba Kazan da raskine ugovor.

Nikezić, bivši igrač crnogorskih klubova Budućnost (Podgorica), Sutjeska (Nikšić), slovenačkih Domžala i Gorice, te francuskog Le Havrea, otišao je u Rusiju marta 2010. godine, kada je potpisao ugovor sa Kubanom iz Krasnodara koji je okončavao 30. novembra 2011. godine.

U prvoj sezoni je odigrao 31 utakmicu, postigao četiri gola i zabilježio tri asistencije, a Kuban je izborio plasman u Premier ligu. Međutim, početkom januara 2011. godine, Uprava Kubana mu je rekla da raskine svoj ugovor sa klubom.

Udarci u jetru

„Željeli su kupiti druge nogometaše“, kazao je Nikezić za FIFPro, a zahtjev uprave je odbio jer bi, ukoliko bi ostao do isteka ugovora, dobio 230.000 američkih dolara.

„Nije mi bilo dozvoljeno da treniram ni sa prvim, ni sa juniorskim timom. Odlučio sam potražiti novi angažman, ali Kazan me nije htio pustiti, niti dozvoliti da makar nekoliko dana treniram sa nekom drugom ekipom. Željeli su odmah da prekinem ugovor i napravili su poseban raspored treninga za mene“, govori Crnogorac.

Poseban režim treniranja je značio da Nikezić sam trenira dva puta dnevno, pa je nekoliko sedmica samo trčao.

„Pitao sam svog predstavnika petog marta da ode u Krasnodar i pregovara s klubom oko mogućnosti da odem u drugi klub. Trebao je tamo stići četiri dana kasnije, ali se to nije desilo.“

Nikezić je sedmog marta došao na trening, da bi mu Nikolaj Kilistunov, jedan od trenera Kubana, prišao i pozvao ga u ured.

„Tražio je od mene da potpišem dokument koji bi prekinuo ugovor. Rekao mi je da, ako to ne uradim, neću otići iz Krasnodara ili ću u Crnu Goru stići kao invalid.“

Nikezić je odbio potpisati.

„Nakon nekoliko minuta, dva velika, mišićava muškarca su ušla u prostoriju, a trener je odmah otišao. Jedan od ove dvojice mi je stavio papir ispred mene i veoma agresivno mi rekao da ga potpiše. Kada sam rekao da moj ugovor traje do 2011. godine i da se pregovori trebaju nastaviti uz prisustvo mojih predstavnika, dobio sam žestok udarac u jetru“, kazao je.

Potom je drugi muškarac skinuo jaknu, a Nikezić je vidio kako ima dva pištolja.

„Ponovo su tražili da potpišem, a kad sam odbio, dobio sam drugi udarac u isto mjesto. Počeli su me daviti i prijetili mi da će me napraviti invalidom. To je trajalo 20 minuta, dok nisam imao više snage i počeo se bojati za svoj život. Potpisao sam tri primjerka sporazuma i dva dokumenta čiji sadržaj ne znam jer su bili napisani na ruskom jeziku“, priča nogometaš.

Fotografije kao dokazi

Čim je potpisao, muškarci su uzeli papire i otišli iz sobe.

„Kada su izlazili, jedan od njih se okrenuo i rekao mi da ne napravim neku glupost jer mnogo Rusa živi u Crnoj Gori koji mene i članove moje porodice lako mogu naći.“

Nikezić je bio prestravljen. Istog dana je fotografirao sebe, kao dokaz zlostavljanja koje je doživio.

„Odmah sam napustio Krasnodar jer me je bilo strah da me oni muškarci ponovo ne napadnu.“

Ipak, odlučio je podijeliti svoje iskustvo sa FIFPro-om, FIFA-om i UEFA-om kako bi spriječio buduće napade na druge nogometaše.

„Ako ne budem govorio, historija će se ponoviti“, dodao je Nikezić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO