Messi oborio rekord Gerda Muellera

U utakmici protiv Betisa Messi dao dva gola (AFP)

Zvijezda španske Barcelone Leonel Messi oborio je rekord Nijemca Gerda Muellera od prije 40 godine po broju postignutih golova u jednoj kalendarskoj godini.

Na prvenstvenom meču 15. kola Primere između Betisa i Barcelone u Sevilji, koja je u toku, klub iz Katalonije vodi sa 2:1 a oba pogotka postigao je Messi.

Sa ta dva gola Messi je došao do ukupnog broja od 86. golova u 2012. i oborio rekord Muellera od 85 pogodaka iz 1972. godine.

Messi je za sada postigao 74 gola za Barcelonu, a 12 u dresu nacionalne reprezentacije Argentine.

Drugi rekordi

Messi je ranije oborio još nekoliko rekorda. Srušio je i rekord Alfreda Di Stefana po broju utakmica sa dva i više golova – Messi je to uradio 55 puta, a čuveni nogometaš “Kraljeva” iz glavnog grada Španije 54 puta.

Napadač katalonskog kluba je 50 puta postigao po dva gola na utakmici, zabilježio je tri het-trika i dva puta po četiri gola.

Messi je četvrtu godinu zaredom, proglašen za najboljeg igrača i napadača u Španiji, u sezoni 2011/12. prema glasovima kolega igrača i trenera u prvoj (Primera) i drugoj (Segunda) ligi ove evropske države (LPF).

Argentinac, koji je prošle sezone postigao 50 golova, pobijedio je ispred člana prvaka Španije Real Madrida Portugalca Cristiana Ronalda, koji je bio strijelac u 46 navrata, dok je treći je bio još jedan igrač madridskog kluba, Francuz Karim Benzema (21).

Izvor: Agencije