Japan: Debi videotehnologije na gol-liniji

Sistem Hawk-Eye (Oko sokolovo) funkcionirati će na Toyota stadionu (Getty Images)
Sistem Hawk-Eye (Oko sokolovo) funkcionirati će na Toyota stadionu (Getty Images)

Svjetska nogometna asocijacija FIFA primijenit će prvi put videotehnologiju gol linije na predstojećem klupskom prvenstvu svijeta u Japanu.

Sistem zasnovan na magnetnom polju GoalRef instalirat će se na Yokohama stadionu, dok će sistem Hawk-Eye (Oko sokolovo) funkcionirati na Toyota stadionu.

Turnir, uz učešće sedam timova, počinje u četvrtak utakmicom novozelandskog Auckland Cityja sa japanskom Sanfreche Hiroshimom na Yokohama stadionu.

„Sutra će prvi put biti primijenjena videotehnologija gol-linije“, potvrdio je generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke i dodao da je proba novog sistema videonadzora bila uspješna.

„Hawk eye“ sistem je već uveliko u upotrebi u tenisu i kriketu, dok će dansko-njemački izum GoalRef, koji koristi specijalne magnetne senzore, imati svoj debi u Japanu.

Uoči svakog meča zvaničnici će isprobati videotehnologiju.

Sudija će i dalje imati glavnu riječ u procjeni da li je gol postignut, s tim što će mu nova tehnologija biti dodatna pomoć.

Konačna odluka

Nakon takmičenja u Japanu, FIFA će odlučiti koji će od ova dva videosistema izabrati za Kup konfederacija u Brazilu 2013. godine, a potom i za Mundijal koji je na programu 2014. godine.

„Sudija će i dalje donositi konačnu odluku i ova tehnologija neće uticati na brzinu, kvalitet i duh igre“, rekao je Valcke.

Svjetsko klupsko prvenstvo u Japanu trajat će do 16. decembra.

Domaćina će predstavljati prvak Sanfrecce, Južnu Ameriku brazilski Corinthians, a Evropu engleski Chelsea.

Azijski prvak dolazi iz Južne Koreje, a to je ekipa Ulsan Hyundai, prvak Okeanije je novozelandski Auckland City, Afriku će zastupati egipatski Al-Ahly, a Sjevernu i Srednju Ameriku (CONCACAF) meksički Monterrey.

U finalu održanom prošle godine Barcelona je pobijedila Santos, a Lionel Messi je bio izabran za najboljeg igrača turnira, prenose agencije.

Izvor: Agencije


Povezane

Uvođenje tehnologije za provjeru da li je lopta prešla gol-liniju za mnoge najvažnija odluka svjetske kuće nogometa.

06 Jul 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO