NHL: Otkazani mečevi do 14. januara

Do sada je otkazano 625 utakmica regularnog dijela sezone, uključujući skoro 100 u sklopu posljednje objave u četvrtak (AP)

Uprava sjevernoameričke lige u hokeju na ledu NHL sve je bliže otkazivanju kompletne sezone zbog sindikatskih borbi sa igračima.

U posljednjoj rundi otkaza, NHL je u četvrtak navečer otkazao sve utakmice do 14. januara naredne godine. Više od 50 posto rasporeda je izgubljeno, a i ostatak je u velikoj opasnosti.

„Ne želim objašnjavati šta današnja odluka znači ili ne znači. Ja samo saopćavam šta u njoj stoji“, kazao je zamjenik komesara NHL lige Bill Daly agenciji AP.

Do sada je otkazano 625 utakmica regularnog dijela sezone, uključujući skoro 100 u sklopu posljednje objave u četvrtak, 96. dana blokade lige. Izgubljena je i All-Star utakmica, kao i revijalna utakmica za Novu godinu.

Ranije su otkazane utakmice do 30. decembra.

Daly je naveo kako je vjerovatno da je sredina januara posljednji rok da zavađene strane spase sezonu, te smatra da, ako se napravi pritisak na sve, sezona neće propasti.

Bez kontakata

Datum otkazivanja nije objavio NHL, jedina profesionalna sjevernoamerička liga koja ranije otkazivala sezone. Zbog blokade izgubljena je sezona 2004-05.

Daly je dodao kako sindikat i igrači nisi bili u kontaktu tokom četvrtka, kao i da novi razgovori nisu planirani.

Grupe su razdvojene od dvodnevnog sastanka sa federalnim posrednikom prošle sedmice koji nije donio nikakav napredak.

U NHL-u smatraju da će se pregovori nastaviti samo onda kada se pojavi neka nova tema razgovora.

„Mislim da nijedna strana ne odbija sastanke, no ukoliko nema pokazatelja da je bilo koja spremna za ustupke ili ako nema neki novi prijedlog dogovora, nisam siguran šta se može uraditi na sastanku“, kazao je Daly.

Izvor: Agencije