Vilanova se oporavlja nakon operacije tumora

Privremeni trener Barcelone Jordi Roura je ovoga ljeta postao pomoćnik svog bliskog prijatelja Tita Vilanove (AP)

Nogometni klub Barcelona je saopćio da je trener Tito Vilanova u četvrtak podvrgnut operaciji tumora pljuvačne žlijezde i da se oporavlja.

Tretman kombiniranog liječenja hemoterapijom i zračenjem trajat će šest sedmica. U zavisnosti od brzine oporavka, donijet će odluku o povratku na posao.

Vijest o njegovoj bolesti uzdrmala je sportsku javnost, od koje svakodnevno stižu riječi podrške.

Dužnost prvog trenera španskog nogometnog giganta tokom izbivanja Vilanove preuzet će njegov pomoćnik Jordi Roura (45), prenosi Hina.

Roura je početkom 80-ih godina pohađao Barceloninu nogometnu akademiju, da bi 1988. godine debitirao za prvu ekipu “ponosa Katalonije”, ali zbog problema s ozljedama, nije ostvario zapaženu igračku karijeru, nastupavši za Murciju i Figueres.

Trenersku karijeru počeo je u Japanu, dok je u Španiji vodio tek niželigaša Terrassu.

Nakon što je trener Barcelone postao Josep Guardiola, Roura se priključio njegovom analitičkom timu, da bi ovoga ljeta postao pomoćnik svog bliskog prijatelja Tita Vilanove.

Otkazana proslava

Vilanovi se vratio tumor pljuvačne žlijezde, kojeg je operirao prije godinu dana, zbog čega je u klubu otkazana proslava Božića i konferencija za novinare predsjednika kluba Sandra Rosella, pišu španski sportski mediji.

Vilanova (42) je operirao pljuvačnu žlijezdu 22. novembra 2011. godine.

Nakon 16 odigranih kola, Barcelona je uvjerljivo vodeća na tabeli španske lige s osvojenih 46 od mogućih 48 bodova, drugom Atleticu iz Madrida bježi devet bodova, a trećem madridskom Realu 13 bodova.

Izvor: Agencije