Bin Hammam odstupio sa svih funkcija

Bin Hammam je napustio funkciju zbog brojnih optužbi za korupciju (AFP)

Nekadašnji kandidat za predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Mohamed bin Hammam dao je ostavku sa svih funkcija i doživotno je prognan iz nogometa zbog brojnih afera i optužbi zbog korupcije, saopćila je FIFA.

Kataranin je bio član Izvršnog odbora FIFA-e i čelni čovjek Azijskog nogometnog saveza (AFC), a za deset dana ga očekuje novo saslušanje zbog korupcije.

FIFA je optužila Bin Hammama da je prilikom izbora za predsjednika FIFA-e pokušao kupiti glasove nekolicine karipskim izaslanika, kojima je nudio 40.000 dolara za glas.

On je optužbe zanijekao, tvrdeći da se radilo o uobičajenim darovima, a čak je i dobio slučaj pred Sudom sportske arbitraže.

Privremena suspenzija

U julu 2012. godine AFC je privremeno suspendirala Bin Hammama, poslije interne istrage i optužbi za finansijske malverzacije protiv diskreditiranog sportskog funkcionera iz Katara.

Ipak, nedugo nakon suspenzije, Sud za sportsku arbitražu je odbacio doživotnu suspenziju, obrazloživši to “manjkom dokaza” za određivanje takve kazne.

Bin Hammam je oštro negirao da je radio bilo kakve malverzacije prošle godine, tvrdivši kako su koverte sa 40.000 dolara, koje su davane delegatima Karipske nogometne asocijacije (CFU), zapravo, pokloni.

On je opisao optužbe i kaznu kao politički motivirane.

Bin Hammam je jedno vrijeme bio blizak saradnik predsjednika FIFA-e Seppa Blatera, da bi se poslije udaljili.

Izvor: Agencije