Blatter: Rasizam je problem cijelog društva

Blatter: FIFA nema nikakve tolerancije kada je riječ o diskriminaciji i rasizmu (EPA)

Predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Sepp Blatter vjeruje kako će eliminacija rasizma iz nogometa biti nemoguća sve tok je taj problem prisutan u cijelom društvu, prenosi Reuters.

Blatter je u subotu kazao kako će razgovarati s prvim čovjekom Evropske nogometne asocijacijem(UEFA) Michelom Platinijem o visini kazne koja je određena Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog incidenata koji su se desili tokom susreta mlade reprezentacije ove države i Engleske u Kruševcu tokom oktobra.

“Na ovu temu ću razgovarati s predsjednikom UEFA-e”, kazao je Blatter novinarima nakon sastanka Izvršnog odbora FIFA-e u Tokiju, na marginama Svjetskog klupskog prvenstva (SKP).

Krovna kuća evropskog nogometa objavila je kako postoji šansa da uloži žalbu na kaznu od 80.000 eura koju je izrekao njena vlastita disciplinska komisija FSS-u.

Platini je također u Japanu kako bi pratio takmičenje.

“Ne znam da li on ima utjecaja na svoju disciplinsku komisiju”, dodao je Blatter.

“Definitivno, FIFA nema nikakve tolerancije kada je riječ o diskriminaciji i rasizmu. Moramo biti veoma, veoma jaki kada je riječ o ovim pojavama u nogometu.”

Kritike iz Engleske

Nogometni savez Engleske (FA) kritizirao je UEFA-u i kazao kako nije poslala dovoljno jaku poruku protiv rasizma kaznom Srbiji nakon ružnih scena u Kruševcu.

Sankcija je bila za 20.000 eura manja od one što ju je UEFA izrekla danskom napadaču Nicklasu Bendtneru na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu (EP), nakon što je igrač, tokom slavlja, pokazao logo kladionice na svome donjem vešu.

“Rasizam i diskriminacija postoje u nogometu, no oni ne dolaze iz samog sporta, već iz našeg društva. Tu je riječ o solidarnosti i o obrazovanju”, istakao je Blatter.

“Ne možete sve naučiti da budu fer. Lako je reći da je u nogometu riječ o disciplini, poštovanju i fair playu. Lakše je reći nego primijeniti.”

Krovna kuća nogometa Srbije je kažnjena i sa jednom utakmicom igranja mlade reprezentacije bez prisustva publike, jer je ustanovljeno da su i navijači i igrači krivi za nepropisno ponašanje nakon trijumfa Engleske od 1:0.

Izvor: Agencije


Povezane

UEFA kaznila Srbiju zbog tuče mladih igrača i rasizma: Engleska smatra preblago, a Srbija da je dobro prošla.

Published On 13 Dec 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO