Porodice nogometaša mete otmičara

Među otmičarima Hulkove sestre je bio i njen šef (Getty Images)
Među otmičarima Hulkove sestre je bio i njen šef (Getty Images)

Brazilski nogometaš Hulk nije prvi nogometaš kojem je otet član porodice. Na listi igrača kojima su otimani članovi porodica nalaze se i njegovi sunarodnjaci Robinho, Romario, Grafite, Luis Fabiano, Ricaro Oliveira, prenosi Hina.

Brazilska policija objavila je kako je privela trojicu muškaraca umiješanih u otmicu sestre napadača brazilske nogometne reprezentacije i ruskog prvaka Zenita Hulka.

Policija je precizirala kako je među privedenima i šef Hulkove sestre, kandidat za lokalnu gradsku skupštinu.

Angelica Aparecida Vieira (22) je oteta ispred restorana u kojem je radila dok je čekala prijateljicu, a nakon što se 20 sati vodila kao nestala pojavila se u svom domu.

Dio brazilskih medija je izrazio sumnju u otmicu, no policija je potvrdila kako je cijela priča istinita.

Navodno je puštena na slobodu, jer se otmičari nisu mogli dogovoriti u vezi s iznosom otkupnine i podjele plijena.

Jedan od njih se iznervirao i pustio je djevojku kući.

“Prvobitno su planirali tražiti 150.000 dolara i podijeliti ga na jednake dijelove. No, potom su porasli njihovi apetiti, a zatim je došlo i do svađe u vezi s raspodijelom plijena,” potvrdio je policijski inspektor Marcos Paulo, dodavši kako su sva trojica priznala krivicu.

Mlada djevojka je oteta dva mjeseca nakon što je Hulk preselio iz Porta u Zenit za 40 miliona eura odštete, te za 6,5 miliona eura godišnje plate.

Velike otkupnine

Među žrtvama ranijih otmica su bili i članovi porodica Argentinca Juana Romana Riquelmea, igrača Tottenhama Wilsona Palaciosa, Gruzijca Kakhe Kaladzea, Nigerijca Josepha Yoba, napdača Hondurasa Davida Suazoa…

Jednom od najpoznatijih brazilskih nogometaša svih vremena Romariu je 1994. godine otet otac, a otmičari su tražili sedam miliona eura otkupnine.

Edevair Souoza de Fariaa je pušten nakon sedam dana, a do danas nije otkriveno koliko je Romario platio.

U aprilu 2002. godine otet je 17-godišnji brat poznatog argentinskog majstora Juana Romana Riquelmea. Bivši igrač Barcelone i Boca Juniorsa pristao je platiti 160.000 dolara otkupnine.

U julu 2002. godine otet je brat napadača reprezentacije Hondurasa i Cagliarija Davida Suazoa. Pušten je nakon 14 dana, a nije poznato koliko je Suazo platio.

U novembru 2004. godine oteta je majka brazilskog napadača Robinha. Nakon 40 dana agonije ona je puštena, a Robinho je platio blizu 100.000 dolara.

Sredinom 2006. godine oteta je sestra bivšeg napadača Milana Ricarda Oliveire. Nakon 160 dana je puštena, a nagađa se kako je njena sloboda stajala blizu 100.000 dolara.

Ubijena braća nogometaša

Početkom 2007. godine oteta je majka poznatog napadača Grafitea. Ubrzo zatim oteta je i majka napadača Luisa Fabiana, a potom i Fidelisa Rogeria.

Fabianova majka je puštena drugi dan, dok je preostale dvije žene oslobodila policija.

Koncem 2007. godine u zatočeništvu je završila i majka beka Corinthiansa Marinha. Nakon dva mjeseca je oslobođena uz 20.000 dolara otkupnine.

U julu 2008. godine otet je brat kapitana nigerijske reprezentacije Josepha Yoboa. Mladić je pušten 12 dana kasnije, a tadašnji bek Everton platio je blizu 10.000 eura.

Nažalost, sve otmice ne završavaju oslobađanjem žrtve.

U otkobru 2007. godine otet je 15-godišnji brat igrača Tottenhama Wilsona Palaciosa.

Premda je porodica platila 150.000 eura otkupnine, mladi Edwin je ubijen, a policija je njegovo tijelo pronašla tek dvije godine kasnije.

Tragično je završila i otmica brata legende gruzijskog nogometa i Milana Kahke Kaladzea.

Levan je otet 2001. godine, a otmičari su tražili 600.000 eura. Porodica je željela platiti, no gruzijske vlati to nisu dozvolile.

Pet godina kasnije Levan je pronađen mrtav, ubijen je iz pištolja.

Izvor: Agencije


Povezane

Stotine Meksikanaca svakodnevno budu deportirane iz SAD-a u zemlju porijekla. Čim stignu u Meksiko, skoro se svi pokušavaju vratiti u SAD. Prva stanica u tom procesu je hotel u gradiću Mexicali uz američku granicu. Ekipa Al Jazeere posjetila je taj hotel za meksičke imigrante. Kako izvještava Adam Raney, nedavni talas otmica i ucjena uznemirio je […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO