Umorni Đoković želi trijumf na kraju godine

Đoković: Želim dati sve od sebe, u ovom trenutnu pokušavam biti što optimističniji (Getty Images)

Umorni Novak Đoković izjavio je kako će mu biti potrebna sva mentalna i fizička snaga do koje može doći ako želi okončati još jednu odličnu sezonu sa naslovom pobjednika finalnog tunira ATP World Tour Finals u Londonu.

Teniser iz Srbije u ponedjeljak će podijeliti megdan sa Francuzom Jo-Wilfriedom Tsongom, siguran u činjenicu da će 2012. okončati kao trenutno najbolji igrač svijeta, drugu godinu zaredom.

Da li će dodati i šesti naslov pobjednika turnira u ovoj godini, među kojima je i onaj sa Australian Opena, zavisit će od toga da li mu se tijelo oporavilo nakon eliminacije sa Mastersa u Parizu u srijedu kada ga je savladao Amerikanac Sam Querrey.

Priznao je nakon duela da je imao problema za kondicijom tokom drugog seta, nakon što je prvi riješio u svoju korist.

„Želim dati sve od sebe, u ovom trenutnu pokušavam biti što optimističniji“, izjavio je Đoković, pobjednik posljednjeg takmičenja sezone 2008. godine kada je ono bilo održano u Šangaju, na konferenciji za novinare u Londonu.

Sretan i ponosan

Osim problema sa umorom, prema nekim navodima iz Srbije, Đokovića brine i zdravstveno stanje njegovog oca koji je navodno bolestan, no 25-godišnji teniser nije želio o tome govoriti.

„Nije pravo vrijeme za govorim o ovakvim stvarima, želim pričati samo o teniskom turniru.“

Bez obzira na ishod turnira u britanskoj prijestolnici, gdje je žrijebom određeno da igra protiv velikog rivala Andyja Murraya i Čeha Tomasa Berdycha, takmičar iz Srbije će sezonu okončati na prvom mjestu ATP lige.

U julu ga je pretekao Roger Federer, no Đoković će se vratiti na vrh ove sedmice.

„Ovo mi mnogo znači, kao i za cijeli tim, ponosni smo na sve što smo postigli 2012. godine. Nije lako bilo okončati godinu na prvom mjestu s obzirom na svu konkurenciju. Veoma sam sretan i veoma ponosan i ovo mi je veliko pojačanje za samopouzdanje u narednim godinama“, kazao je.

Izvor: Agencije