Banja Luka nespremna za prvenstvo u rukometu

Bosna i Hercegovina bit će domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu sljedeće godine.

Gradovi domaćini su Sarajevo, Zenica, Ljubuški i Banja Luka. Međutim, učešće Banje Luke kao domaćina je upitno.

Kako izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, potrebna je rekonstrukcija sportske dvorane Borik u tom gradu, a novca nema.

Emil Tomić ima 14 godina i trenira rukomet od sedme godine. Član je Škole rukometa Golić-Šarić i kaže kako bi volio da njegov grad bude jedan od domaćina Svjetskog juniorskog prvenstva 2013.

Njegov trener, Nebojša Golić, igrao je u dresu banjalučkog Borca, ali i u prestižnim evropskim klubovima.

Tamo su, kaže, uslovi za rukometaše odlični. Priznaje da u dvorani Borik nedostataka ima, ali se ne žali na to.

“Ljeti su malo uslovi nemogući za rad. Velike su temperature. Dakle, klima, ventilacija, svlačionice malo da se urede. To su te neke osnovne stvarčice, što smo već čitali po novinama, za početak”, kaže Golić.

Neobnovljena od 1974.

Kako je kazala Smiljanić, Borik je jedina banjalučka sportska dvorana. Izgrađena je 1974. godine, a do danas, osim redovnog održavanja, nije rađena rekonstrukcija.

Prioritet je sanacija krova, električnih instalacija i klimatizacija. Sve to ujedno uključuje prvu fazu sanacije, za koju je potrebno blizu pola miliona eura.

Gradske vlasti omogućile su sredstva kreditom. Radovi bi uskoro trebali početi i trajat će pet mjeseci.

Međutim, problem je druga faza rekonstrukcije, što predviđa radove u unutrašnjosti.

Bit će potrebno blizu milion eura, ali gradske vlasti nemaju novca.

„S obzirom na to da je krajnji rok za završetak neophodnih radova na sanaciji dvorane „Borik” i stvaranju uslova za održavanje Svjetskog juniorskog prvenstva u rukometu 15.04.2013. godine, Administrativna služba Grada, bez finansijske pomoći nadležnih organa Bosne i Hercegovine i Republike Srpske ne može dati garanciju i potvrdu da će do tog roka završiti radove”, navodi se u saopćenju.

U Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine kažu da su pripreme u drugim gradovima već počele. Uvjereni su da će i Banja Luka biti spremna na vrijeme.

“Nije veliki zahvat. Ne treba mnogo novca. I mislim da ima jaka volja i u Republici Srpskoj i u gradu Banjaluci da se taj problem riješi i da se u Banjaluci odigraju utakmice jedne grupe sa šest reprezentacija”, kaže Smajo Karačić iz Rukometnog saveza BiH.

I trener Golić se nada da će Banja Luka ipak biti domaćin, jer bi to doprinijelo popularizaciji rukometa. Dokaz za to je, kako kaže, nagli porast interesovanja poslije Evropskog prvenstva u Srbiji.

“Ja mogu dati podatak o našoj školi. Nakon tog prvenstva sigurno je jedno tridesetak članova se upisalo”, kaže on.

Ukoliko Banja Luka, ipak, ne bude spremna, Sarajevo će preuzeti organizaciju utakmica šest reprezentacija, koje su zasad planirane u dvorani Borik.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO