Podrška organizaciji EP-a u cijeloj Evropi

Sandrock: Mi smo podržali kandidaturu Turske za domaćinstvo EURO-a 2020. godine (Reuters)

Planovi o organizaciji Evropskog nogometnog prvenstva 2020. godine na stadionima cijelog kontinenta, umjesto u jednoj ili dvije države, uživaju veliku podršku nacionalnih saveza, objavio je Nogometni savez Njemačke (DFB) u utorak.

Generalni sekretar DFB-a Helmut Sandrock, uoči dvodnevnog sastanka sa vodećim ljudima Evropske nogometne asocijacije (UEFA), kazao je kako su iz njegovog saveza bili u početku iznenađeni konceptom koji je predstavio prvi čovjek UEFA-e Michel Platini.

Prema prijedlogu koji još treba ratificirati Izvršni komitet UEFA-e, 12 država bi moglo biti suorganizator turnira na kojem bi nastupile 24 reprezentacije, umjesto dosadašnjih 16 selekcija.

“Kada smo prvi put čuli ideju, bili smo veoma iznenađeni”, izjavio je Sandrock za televiziju ZDF prije nego je otputovao za Brisel, prenosi Reuters.

“No, poslije sam razgovarao sa raznim ljudima o ovoj temi, kako bih saznao više detalja i znamo da su se održali strateški susreti sa nacionalnim savezima, te da postoji velika podrška ovakvom obliku evropskog prvenstva.”

Olakšanje organiziranja

Sandrock je dodao kako se o ovoj temi razgovaralo u DFB-u.

“Mi smo podržali kandidaturu Turske za domaćinstvo EURO-a 2020. godine, ali smo, također, svjesni kako postoji jaka podrška Platinijevom planu od strane naših partnera u Evropi”, rekao je generalni sekretar njemačke kuće nogometa.

Turska je izrazila želju da organizira turnir na već ustaljeni način jednog domaćina, no odustat će od kandidature ukoliko Istanbul dobije domaćinstvo Olimpijskih igara iste godine.

Interes za organizaciju EURO-a za osam godina izrazili su i nogometni savezi Škotske, Velsa i Irske.

Platini je u oktobru izjavio kako će pokušati izgurati ideju do kraja, čime bi se olakšao teret organiziranja većeg turnira nego što je uobičajeno u vrijeme teške finansijske situacije i proslavila 60. godina postojanja UEFA-e 2020. godine, no samo ukoliko se članice asocijacije slože sa planom.

“Mislim da bi evropsko prvenstvo širom kontinenta tražilo kraće pripreme. Pogledajte samo Brazil, koji je domaćin Svjetskog prvenstva 2014. godine i površinu koju treba pokriti”, kazao je Sandrock.

Izvor: Agencije