Navijači Rome optuženi za napad na Engleza

Nakon brutalnog napada poznati trg Campo de Fiori i obližnje ulice ostale su prekrivene krvlju (EPA)

Navijač engleskog premierligaša Tottenhama, koji je u četvrtak ujutro zboden u jednom rimskom pabu pred utakmicu nogometne Lige Evrope, uspješno se oporavlja, dok su objavljene dvije optužnice protiv navijača Rome, javljaju engleski mediji.

Ashley Mills je i dalje u bolnici nakon što su mu nanesene rane nožem u „antisemitskom“ napadu prije meča Spursa sa Laziom u Rimu. Iako je prvobitno navedeno da su ga napali navijači Lazija, kasnije se ustanovilo da je riječ o pristalicama gradskog rivala – Rome.

Mills (25) je boravio u pabu „Pijani brod“ u Rimu, u ranim jutarnjim satima četvrtka, kada je maskirana grupa od 50 italijanskih navijača upala u lokal, počela razbijati prozore i napadati goste noževima, palicama i „bokserima“.

Prvobitno se smatralo kako je riječ o poznatim huliganima Lazija, Ultrasima, no policija je potom objavila kako su dvojica od 15 privedenih Italijana navijači gradskog rivala Rome.

Njih dvojica, Francesco Ianari (26) i Mauro Pinnelli (27), optuženi su u petak za nasilje i nanošenje teških tjelesnih povreda. Uhapšeni su zahvaljujući snimcima kamera instaliranih na području trga Campo de Fiori.

Planiran napad

Svjedoci su izjavili kako su napadači nazivali navijače Tottenhama „židovima“ zbog naziva navijača „Yid army“ i tradicionalne jevrejske baze navijača.

Još nekoliko navijača iz Engleske je povrijeđeno, kao i jedan Amerikanac i jedan navijač iz Bangladeša, dok je nakon brutalnog napada poznati trg Campo de Fiori ostao prekriven krvlju. Sedam osoba je dovezeno u bolnicu.

Mills je pretrpio povrede glave i bedra, kazala je glasnogovornica rimske policije, kao i da nije u životnoj opasnosti.

Iz Lazija su negirali da su njihovi navijači učestvovali u napadu.

Vlasnik paba Marco Manzi kazao je kako se činilo da je napad planiran.

Ovo nije prvi put da su engleski navijači napadnuti u Rimu. Tifozi Liverpoola su, također, bili napadnuti i povređivani noževima 1984. godine nakon finalne utakmice Evropskog kupa. 

Izvor: Agencije