PL: Bez dogovora o finansijskim pravilima

Premierligaške diskusije uslijedile su nakon što je UEFA u kontinentalna takmičenja uvela pravila finansijskog Fair Playa (AFP)

Planovi da se domaća pravila finansijskog Fair play uvedu u Premier ligu ostali su u fazi priprema nakon što se sastanak predstavnika 20 kluba iz elitnog ranga engleskog nogometa u četvrtak završio bez dogovora, prenosi agencija AFP.

Premda su mnogi od njih željeli uvesti neku vrstu finansijske kontrole kako bi se spriječila kriza koja je poharala Portsmouth, osvajača FA kupa iz 2008. godine, koji sada igra u trećoj ligi (League One), mišljenja o njenoj provedbi su bila podijeljena.

Sada će zvaničnici lige pokušati napraviti detaljnije prijedloge uoči sastanka u februaru naredne godine.

Premierligaške diskusije uslijedile su nakon uvođenja pravila finansijskog Fair playa od strane Evropske nogometne asocijacije (UEFA) za klubove koji se takmiče u kontinentalnim takmičenjima.

Ova i slična pravila, koje je uvela asocijacija Football League koja kontrolira tri profesionalna ranga takmičenja engleskog nogometa odmah ispod elitne Premier lige, napravljena su kako bi se osiguralo da klubovi na potroše više od svojih mogućnosti u potrazi za uspjehom.

Čisti računi

U Premier ligi, timovi poput Arsenala i Manchester Uniteda žele da klubovi na kraju godine imaju čiste račune, dok drugi tvrde da vlasnici trebaju imati pravo da daju vlastiti novac kako bi kompenzirali potrošena sredstva.

„Nije napravljena nikakva odluka. Debata se nastavlja. Nadam se da ćemo doći do nekih dogovora iz najboljeg interesa za nogometne klubove i samu ligu prije početka naredne sezone“, izjavio je suvlasnik West Hama David Gold.

Predsjednik Swanseaja Huw Jenkins također je uvjeren da će doći do sporazuma.

„Mislim da ćemo doći do konsenzusa. U narednih nekoliko mjeseci, trebali bi neke stvari neke postaviti na njihovo mjesto. Glavna stavka je da, u aktuelnom ekonomskom okruženju, mi kao liga trebamo prikazati pravu sliku i biti sigurni da svi umješani u nogomet prate šta se dešava sa navijačima i biti sigurni da je sve pod kontrolom“, istakao je.

Komercijalna popularnost Premier lige potvrđena je u junu kada je objavljen novi ugovor oko prenosa utakmica, čisto od domaćih televizija, vrijedan 3,018 milijardi britanskih funti, milijardu više od postojećeg ugovora.

Izvor: Agencije