Loeb juri devetu titulu u reliju

Incident se desio u blizini Strasbourga (Getty Images)
Incident se desio u blizini Strasbourga (Getty Images)

Osmerostruki svjetski prvak u reliju, Francuz Sebastien Loeb (Citroen) vodeći je nakon trećeg dana Francuskog relija, 11. utrke Svjetskog prvenstva koja se vozi na cestama pokrajine Alzas.

Utrka je bila dramatična u subotu zbog povrede dvoje gledatelja u blizini Strastbourga kada je vozač Citroena Nasser Al-Attiyah izgubio kontrolu nad vozilom tokom druge etape u dužini od 43,45 kilometara i udario u publiku.

Povrijeđeni nisu životno ugroženi, ali su zadobili prelome ruke i noge, prenose francuski mediji.

Loeb ima 29.7 sekundi prednosti ispred drugog Finca Jari-Mattija Latvale (Ford), te 54.0 sekundi ispred trećeg timskog kolege, Finca Mikke Hirvonena, jedinog koji još ima teoretske izglede preteći Loeba u borbi za naslov svjetskog prvaka.

Sudar s dalekovodom

No, ukoliko vozači ostani na ovim pozicijama i po završetku Francuskog relija u nedjelju, Loeb će osigurati svoj deveti uzastopni naslov dvije utrke prije kraja sezone. Loebu bi to bila 75. pobjeda u karijeri.

Tokom prve etape, Norvežanin Petter Solberg izletio je sa staze i odlučio je ne kočiti, pokušavajući se vratiti na stazu.

Odluka donesena u djeliću sekunde na kraju ga je stajala sudara s dalekovodom.

Stup se od udarca srušio, i zamalo poklopio gledatelja.

Na sreću, nikome se nije dogodilo ništa, osim što je Solberg morao odustati od utrke i što je zadao posla svojim mehaničarima i francuskoj elektrodistribuciji.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO