NHL: Otkazane prve dvije sedmice sezone

Novi štrajk NHL lige bi mogao dovesti do pada popularnosti hokeja na ledu u Sjevernoj Americi (Reuters)

Američka profesionalna hokejaška liga NHL otkazala je prve dvije sedmice regularne sezone 2012/2013, s obzirom na to da se ne vidi kraj spora u vezi s novim kolektivnim ugovorom između poslodavaca i igrača što je uzrokovalo lockout, saznaje Hina.

Ova odluka utječe na 82 utakmice koliko je planirano da ih se odigra od 11. oktobra i mogla bi dovesti od otkazivanja cijele sezone, kao što je bilo sa sezonom 2004/2005.

“Jako smo razočarani što moramo objaviti ovu vijest. Hokej zaslužuje bolje, navijači zaslužuju bolje i ljudi koji zarađuju od svoje veze s NHL-om zaslužuju bolje”, izjavio je zamjenik glavnog povjerenika za NHL Bill Daly.

“I dalje ostajemo predani tome da učinimo sve što je u našoj moći i da postignemo sporazum koji će biti pošten prema igračima, ekipama i našim navijačima.”

Prvaci čekaju

Tako je otkazana utakmica između aktuelnih prvaka Los Angeles Kingsa na domaćem terenu protiv New York Rangersa koja je trebala biti igrana 12. oktobra.

Blok utakmica i dalje može biti ponovno dogovoren i preraspoređen ako strane u sporu, poslodavci i igrači postignu sporazum o kraju lockouta, što mnogi stručnjaci smatraju nevjerovatnim.

Do lockouta je došlo jer je istekao prijašnji kolektivni ugovor, a igrači i vlasnici klubova se nisu mogli dogovoriti o podjeli ukupnih prihoda u visini od 3,3 milijarde dolara.

NHL nudi igračima šestogodišnji ugovor u kojem je inicijalnih 49 posto u njihovu korist smanjeno na 47 posto.

Igrači su, prema starom kolektivnom ugovoru, primali 57 posto od prihoda NHL-a i sada ne žele ići ispod 52 posto.

Izvor: Agencije