FA objasnio odbacivanje Terryjeve odbrane

Cole, koji je branio Terryja, oštro je reagirao na Twitteru nakon objave izvještaja Nogometnog saveza Engleske (Reuters)
Cole, koji je branio Terryja, oštro je reagirao na Twitteru nakon objave izvještaja Nogometnog saveza Engleske (Reuters)

Nogometni savez Engleske (FA) objavio je izvještaj u kojem se objašnjava zašto je odbačena odbrana kapitena Chelseaja Johna Terryja i zašto je igrač proglašen krivim za vrijeđanje na rasnoj osnovi braniča Queens Park Rangersa Antona Ferdinanda prošle godine.

U dokumentu FA-a od 63 stranice, objavljenom u petak, navode se razlozi na osnovu kojih je savez kaznio igrača sa četiri meča suspenzije i globom od 355.600 američkih dolara prošle sedmice za incident koji se desio tokom meča Premier lige na Loftus Roadu, stadionu QPR-a.

Terry, koji se na kaznu može žaliti do 18. oktobra, proglašen je u julu nevinim pred sudom u Londonu za napad na rasnoj osnovi prema Ferdinandu.

Engleski savez, koji je proveo vlastitu istragu incidenta, naveo je kako ne vjeruje da je Terry rasist, ali je odbacio njegovu odbranu i kazao kako nema sumnje da je vrijeđao Ferdinanda na rasnoj osnovi tokom utakmice, nakon što ga je nogometaš QPR-a isprovocirao.

U dokumentu je FA naveo kako nema „kredibilne osnove“ za odbranu lidera „Plavaca“ koji je kazao kako je samo ponovio riječi za koje vjeruje da je igrač Rangersa njemu uputio.

Terry je priznao kako je koristio riječ „crn“ u sklopu veoma uvrjedljive psovke tokom utakmice, ali je tvrdio kako je samo ponovo izgovorio riječi Ferdinanda.

Stav menadžera

Nakon objave izvještaja, reagirao je Terryjev suigrač iz Chelseaja Ashley Cole koji je svjedočio u korist kažnjenog nogometaša, a poslije je FA doveo u sumnju njegovo svjedočenje.

Cole je objavio poruku na svom Twitter profilu u kojoj, uz jaku psovku stoji:

„Hahahahaa, bravo FA! Lagao sam, zar ne?“

Ovaj 31-godišnjak je nešto kasnije obrisao svoj „tweet“, ali nakon što je on podijeljen 19.000 puta.

Menadžer kluba Roberto Di Matteo negirao je da je ponašanje njegovih igrača na Twitteru „van kontrole“, te istakao svoju podršku Terryju, kazavši kako će on ostati lider tima.

„U ovom trenu, on je naš kapiten“, kazao je italijanski stručnjak.

Izvor: Agencije


Povezane

Donedavni engleski reprezentativac i kapiten Chelsea kažnjen sa četiri utakmice neigranja zbog uvreda upućenih igraču QPR-a Antonu Ferdinandu.

27 Sep 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO