Conte na klupi Juventusa od 9. decembra

Conte će moći voditi Juve u duelu Serie A sa Palermom, dok će se u Ligu prvaka vratiti u eliminatornoj fazi ako tim izbori nastavak takmičenja (AFP)
Conte će moći voditi Juve u duelu Serie A sa Palermom, dok će se u Ligu prvaka vratiti u eliminatornoj fazi ako tim izbori nastavak takmičenja (AFP)

Suspenzija trenera nogometnog prvaka Italije Antonija Contea, koji je kažnjen zbog svog učešća u skandalu „Calcioscommesse“ oko namještanja utakmica, smanjena je sa 10 na četiri mjeseca, u petak je saopćio italijanski Nacionalni sud za arbitražu u sportu (TNAS).

Contea su suspendirale italijanske vlasti proje početka aktuelne sezone nakon što je optužen da je znao kako su namještene utakmice tokom njegovog boravka u Sieni u sezoni 2010-11.

On će se sada moći vratiti 8. decembra na svoju poziciju na klupi „Stare dame“ koja je dijeli prvo mjesto Serie A sa Napolijem.

Conteovu suspenziju je potvrdila i Svjetska nogometna asocijacija FIFA, što znači da on ne može voditi tim tokom međunarodnih i nacionalnih utakmica.

Kazna mu je skraćena nakon što su njegovi advokati u utorak donijeli sudu nove dokaze.

Conte cijelo vrijeme negira optužbe da je meč 29. maja 2011. godine, između Siene, koju je tada vodio i Albinoleffea, bio namješten.

Stav Agnellija

U saopćenju TNAS-a se navodi kako se „odbacuje glavni zahtjev Antonija Contea o nevinosti, no ono se sada djelomično privata i sada trajanje kazne skraćuje do 8. decembra.“

Conte će moći voditi Juve u duelu Serie A sa Palermom, dok će se u Ligu prvaka vratiti u eliminatornoj fazi, ukoliko se torinski div plasira u taj dio takmičenja.

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli pozdravio je odluku.

„Ostajem pri svome mišljenju, koje dijele svi u Juventusu, da je Antonio Conte nevin čovjek i da se krivica ne može nikako vezati uz njegovo ime“, kazao je Agnelli.

„Potvrda njegove suspenzije je nepravda koja treba ponukati cijeli nogometni sistem da se preispita. Nakon što se toliko toga napisalo i reklo na ovu temu, odgovarajuća sportska tijela moraju nastaviti sa reformama sistema sportske pravde kako bi se izbjegle neujednačenosti kada je riječ o trajanju i jačini kazni.“

Dodao je kako se nada da će sportska tijela „brzo odgovoriti na ovaj poziv kako se ovakve nepravde ne bi dešavale u budućnosti“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO