Sestre Williams promoviraju prava žena

Svrha posjete je promocija uloge žena kada je riječ o razvoju načina na koji razmišljaju i o podršci njihovom razvoju na svim nivoima (AFP)

Američke teniske zvijezde Serena i Venus Williams u utorak bi trebale doputovati u Lagos gdje će u sklopu turneje, tokom koje će promovirati prava žena, boraviti u Nigeriji i Južnoafričkoj Republici.

Svrha njihove afričke turneje je promoviranje „uloge žena kada je riječ o razvoju načina na koji razmišljaju i o podršci njihovom razvoju na svim nivoima“ širom ovog kontinenta, stoji u saopćenju inicijative sestara Williams koja se provodi pod nazivom „Breaking the mold“ (Razbijanje kalupa).

Do 2. novembra će 31-godišnja Serena i 32-godišnja Venus u Nigeriji učestvovati u radu jednog privatnog teniskog kluba kao i u predavanju o pubertetu mladim djevojkama, polaznicama jedne škole, te će na kraju odigrati egzibicioni teniski meč prije nastavka putovanja za Južnoafričku Republiku.

Razbijanje kalupa

„Sestre Williams stižu iz Lagosa kako bi potakle žene da ‘razbiju’ uvriježena mišljenja i kalupe koji ih sprečavaju u razvoju njihovih vlastitih potencijala“, stoji u saopćenju.

Nejednakost između žena i muškaraca predstavlja veliki problem u Nigeriji, najnaseljenijoj afričkoj državi u kojoj živi oko 160 miliona stanovnika.

Razlike su naročito izražene na sjeveru države, gdje živi većinsko muslimansko stanovništvo.

Prema britanskom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u maju, Nigerija zauzima 118. mjesto među 134 države kada je riječ o nejednakosti među spolovima.

Izvor: Agencije