Pretvaranje nogometnih kazni u dobročinstvo

Emerson, u sklopu kazne, svako jutro posjećuje bolnicu u Sao Paulu gdje se nalaze bolesna djeca (Reuters)

Brazilski nogometaši su poznati po svojoj mašti i incidentima, no sada sportske vlasti nastupaju.

Dok nogometni savezi i asocijacije širom svijeta skoro svakodnevno izriču suspenzije i novčane kazne igračima koji krše pravila, brazilski nogometaši dobijaju priliku da vrše društveno koristan rad umjesto da gube vrijeme na tribinama.

Posljednja žrtva, ako se uopće tako može nazvati, koja je dobila neuobičajenu kaznu je napadač Corinthiansa Emerson.

On je prošlog mjeseca dobio suspenziju od šest utakmica neigranja, jer je uvrijedio sudiju tokom prvenstvenog duela protiv Atletica.

Međutim, kazna je umanjena na pet mečeva, uz dodatak da svako jutro posjećuje bolnicu u Sao Paulu gdje se nalaze bolesna djeca.

Vrhovni sud sportske pravde, zakonsko tijelo koje nadzire brazilski nogomet mu je, također, naredilo da plati ovoj ustanovi 5.000 dolara u sklopu kazne.

Kontroverzni napadač je zakasnio na sastanak s djecom, ali je poslije kazao novinarima da je ovo odlična ideja.

“Ovo ne možete nazvati kaznom, više je životna lekcija za sve nas. Svi možemo donijeti malo radosti onima koji prolaze kroz veoma težak period”, kazao je Emerson.

Pozitivan cilj

Emerson nije jedini igrač kojem je izrečena ovakva sankcija, on je treći poznati nogometaš koji podržava nekih pozitivan cilj u proteklim mjesecima.

Čileanski igrač sredine terena Palmeirasa Jorge Valdivia i bivši napadač Brazila i Seville Luis Fabiano, koji sada igra za Sao Paulo, bili su prvi.

Valdivia je, u sklopu kazne za vrijeđanje sudije, potrošio svoju novčanu globu na hranu i druge potrepštine za sirotište u Rio de Janeiru, dok je Luis Fabiano “kažnjen” posjetama rehabilitacijskom centru za hendikepiranu djecu.

“Ovakve posjete imaju edukacionu, kao i dimenziju kazne. Ovi momci su heroji za mnogo osoba i ovo im pomaže da sagledaju svoju poziciju u društvu, kao i odgovornost prema njemu. Oni ponekad žive u nekim svojim svjetovima i ne shvataju kako oni utječu na cijelo društvo”, kazao je Flavio Zveiter, šef Suda koji iznosi ovakve kazne nogometašima u Brazilu.

Dodao je kako je bio dirnut nakon što je vidio kako se Luis Fabiano odnosio s djecom koja su hendikepirana i tada je odlučio da će više ovakvih sankcija izricati u budućnosti

“Mislim da su ovakve odluke bile pozitivne. I sam igrač je kazao kako ga je ovo dirnulo, što je najvažnije. Namjeravam češće donositi ovakve kazne”, rekao je Zveiter.

S optužbama za rasizam i opasnim prekršajima na terenima širom Evrope, nameće se stav da bi ovakve sankcije dobrodošle u mnogim državama.

Sviđalo se to nogometašima ili ne, njihov utjecaj na društvo raste iz dana u dan. Oni više ne mogu biti izolirani od svijeta.

Izvor: Agencije