Krivične prijave zbog incidenata u Kruševcu

Na kraju meča, odigranog 16. oktobra, došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dvije selekcije (Getty Images)

Kruševačka policija podnijela je u utorak dvije krivične prijave protiv 12 osoba zbog sumnje da su na utakmici mladih reprezentacija između Srbije i Engleske izvršili krivično djelo nasilja na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

U saopćenju policije navodi se da je krivična prijava podnesena protiv petorice reprezentativaca Srbije i njihovog pomoćnog trenera, kao i protiv dvojice reprezentativaca Engleske i njihovog pomoćnog trenera.

Međutim, nisu navedena imena igrača i trenera protiv kojih su podnesene prijave.

Krivična prijava podnesena je i protiv trojice navijača zbog upotrebe pirotehničkih sredstava (tri baklje i jedne dimne kutije) na sjevernoj tribini stadiona Mladost u Kruševcu.

Revanš utakmica baraža za plasman na prvenstvo Evrope između Srbije i Engleske odigrana je u Kruševcu 16. oktobra, kada su gosti pobijedili sa 1:0 i izborili plasman na finalni turnir u Izraelu 2013. godine.

Na kraju meča došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dvije selekcije. Crveni karton u ekipi Engleske zaradio je Danny Rose, a kod Srbije Slobodan Medojević. Rose je poslije meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vrijeđali na rasnoj osnovi i da je dva puta pogođen kamenom.

Odlučnost države

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv nogometnih saveza obje države i odluku o kaznama donijet će 22. novembra.

Fudbalski savez Srbije (FSS) prošle sedmice je zbog učestvovanja u incidentima kaznio reprezentativce Nikolu Ninkovića i Ognjena Mudrinskog sa godinu dana suspenzije u reprezentativnim selekcijama, a članove stručnog štaba Srđana Maksimovića (trener golmana) i Andreju Milutinovića (kondicioni trener) sa po dvije godine zabrane rada u svim nacionalnim selekcijama.

Ministarka omladine i sporta Alisa Marić izjavila je u utorak da brzo i pravovremeno reagiranje nadležnih organa pokazuje odlučnost države u borbi protiv nasilja u sportu.

Ona je reagirala povodom krivičnih prijava koje je podnijela kruševačka policija, ali i povodom procesuiranja autora spornog transparenta u Novom Pazaru.

„Stadioni su mjesto gdje treba uživati u sportskom nadmetanju, a ne poligon za tuču i provokacije. Država je opredijeljena da sportske priredbe učini sigurnim i borit ćemo se da se incidenti na stadionima više ne ponavljaju“, istakla je Marić, dodajući da je borba protiv nasilja na sportskim manifestacijama jedan je od prioriteta Ministarstva omladine i sporta.

Izvor: Agencije