Brazil protiv Kolumbije igra 1.000. meč

Kaka je osigurao poziv selektora nakon dobrih partija i postignutih golova protiv Iraka (6:0) i protiv Japana (4:0) (AFP)

Odbrambeni igrač Barcelone Daniel Alves i vezista Real Madrida Kaka nalaze se na spisku brazilske nogometne reprezentacije, objavljenom u utorak, pred prijateljsku utakmicu sa Kolumbijom koja je na rasporedu za dvije sedmice.

Alves se oporavio od povrede, dok je Kaka zadržao mjesto nakon dobrih izdanja u prijateljskim ogledima sa Irakom i Japanom ovog mjeseca.

„Karioke“ će protiv Kolumbije igrati 14. novembra na stadionu MetLife u New Jerseyju, SAD, a ovo će biti 1.000 meč Brazila u historiji, kao i posljednji za ovu godinu.

Nema iznenađenja na spisku selektora Manoa Menezesa, koji priprema brazilsku reprezentaciju za Kup konfederacija naredne godine, kao i za Svjetsko prvenstvo 2014. godine, kojem je ova južnoamerička država domaćin. Chelseajev Oscar, Thiago Silva iz PSG-a, te Santosov Neymar nalaze se među pozvanim.

Golovi Kake

„Veoma je važno biti u prilici pozvati iste igrače. Mislim da je reprezentacija na pravom putu kako bi narednu godinu započela u dobroj formi pred Kup konfederacija, gdje ćemo saznati kakvo je stanje u timu jer ćemo igrati protiv vrhunskih ekipa. Nadam se da ćemo do tada nastaviti s napretkom“, kazao je Menezes.

Za duel sa Kolumbijcima nije mogao računati na povrijeđene braniče Marcela (Real Madrid), Alexa Sandra (Porto) i Dedea (Vasco da Gama).

Daniel Alves nije igrao na posljednja dva prijateljska meča i pauzirao je skoro tri sedmice zbog povrede prepone u remiju Barcelone sa Real Madridom (2:2) u španskom prvenstvu. No, ponovo je u trenažnom procesu u klubu i trebao bi biti spreman do duela u SAD-u.

Kaka je osigurao poziv selektora nakon dobrih partija i postignutih golova protiv Iraka (6:0) i protiv Japana (4:0). Za nacionalni tim nije igrao od eliminacije Brazila u četvrtfinalu SP-a 2010. godine u Južnoj Africi.

Menezes je ostavio otvorenu mogućnost za povratak Ronaldinha u državni tim. Nogometaš, koji je u dva navrata proglašen najboljim igračem svijeta, dobro igra u brazilskom prvenstvu za Atletico Mineiro.

„Morate poštovati kvalitete iskusnih igrača, a Ronaldinho je svjetski prvak. Neke stvari moramo polako raditi, kao onda kada je bio kritiziran jer nije igrao dobro u prošlosti. Imat će iste mogućnosti na raspolaganju kao i ostali nogometaši“, rekao je selektor Brazila.

Težak izazov

Istakao je kako će utakmica protiv Kolumbije, koju predvodi Radamel Falcao i koja je upisala tri uzastopne pobjede u južnoameričkim kvalifikacijama za SP 2014., biti težak izazov.

„Ovo će biti jedna od najtežih utakmica ove godine. Kolumbija je protivnik koji će od nas tražiti maksimum, a mi ćemo morati prikazati najbolje izdanje ukoliko želimo doći do pobjede. Falcao je u odličnoj formi, ali nije jedini igrač u Kolumbiji, ona je napredovala u svim područjima igre“, smatra Menezes.

Ovo će za brazilsku selekciju biti 1.000. meč u skoro 100 godina postojanja nacionalnog tima, a prvu utakmicu odigrala je 21. jula 1914. godine u Rio de Janeiru kada su „Karioke“ sa 2:0 savladale engleski tim Exeter City.

Peterostruki svjetski prvaci trenutno zauzimaju 14. mjesto na rang-listi Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), najniže od postojanja ove tabele, a najveći razlog za to je jer ne igraju kvalifikacije za SP, kojem su domaćini.

Izvor: Agencije