Serie A: Ljutnja zbog spornih odluka sudija

Lazio je duel sa Fiorentinom okončao sa dva igrača manje i sa dvije lopte u mreži (Getty Images)

Glavni i pomoćni suci u nogometnom prvenstvu Italije (Serie A) bit će pod velikom prismotrom tokom ove sedmice nakon serije grešaka proteklog vikenda.

Ovo takmičenje je jedina jača evropska liga koja koristi dva dodatna pomoćnika u suđenju, sistem koji žestoko favorizira predsjednik Evropske nogometne asocijacije (UEFA) Michel Platini, no ni to nije pomoglo da spriječi kontroverzne odluke zbog kojih se žale Catania, Lazio i Roma.

Predsjednik Catanije Antonio Pulvirenti bio je bijesan nakon što je ponovljeni snimak pokazao kako je njegovom timu greškom poništen gol u duelu sa Juventusom na domaćem terenu. Na kraju je „Stara dama“ slavila sa 1:0 pogotkom Artura Vidala u drugom poluvremenu.

Marotta: Nismo vršili pritisak

Kazao je kako bi predsjednik kluba iz Torina Andrea Agnelli, koji je u petak izjavio kako italijanskom nogometu trebaju promjene, trebao dati tri boda Cataniji kao primjer poštene igre i transparentnosti.

„Ako Agnelli želi promjene u nogometu, može to započeti na vrlo jednostavan način, a to je da njegov tim preda meč rezultatom 0:3“, kazao je Pulvirenti, koji je nakon meča tvrdio kako je klupa Juventusa vršila pritisak na sudije.

Sportski direktor Juventusa Giuseppe Marotta priznao je kako je gol Catanije trebao biti priznat, ali je negirao kako je njegov klub vršio pritisak na arbitre.

„Juventus je ozbiljan klub i da je priznat gol niko ne može reći koji bi rezultat bio na kraju. Odbacujem tvrdnje da su naši nogometaši prinukali sudije da promjene odluke. Pomoćnik je podigao zastavu kada je postignut gol kako bi signalizirao ofsajd“, rekao je Marotta.

„Mogu samo reći da je riječ o grešci. One se događaju, desile su se i u drugim utakmicama proteklog vikenda, u ranijim mečevima, prethodnoj sezoni, no odbacujem sve sugestije da je Juventus utjecao na sudije.“

Oštećeni Rimljani

U Romi, koja je na svom terenu poražena sa 2:3 od Udinesea, također su ljuti zbog penala iz kojeg je Antonio Di Natale postigao pobjedonosni gol.

„Ovo je bio loš dan za sudije. Mogu govoriti da sudije ne mogu odlučiti o prvaku, ali mislim da ipak mogu. U slučaju Catanije, rezultat je promjenjen od 1:0 u 0:1“, rekao je trener „Vučice“ Zdenek Zeman.

Bijes nije skrivao ni Romin gradski rival Lazio kojem je poništen gol protiv Fiorentine koja je, u momentu kada je Stefano Mauri savladao njenog golmana, vodila 1:0.

„U drugom poluvremenu smo dominirali sve dok se nisu javile odluke sudija protiv nas. Očito je da gol nije postignut iz ofsajda“ izjavio je trener Lazija Vladimir Petković, čiji je tim okončao meč sa sva igrača manje i sa dvije lopte u mreži.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO