Kažnjeni mladi reprezentativci Srbije

Sukobi nastavljeni i u tunelu gdje su domaćini fizički navodno napali vodstvo reprezentacije i dužnosnike Engleskog saveza (Getty Images)

Fudbalski savez Srbije (FSS) kaznio je u četvrtak mlade reprezentativce Nikolu Ninkovića i Ognjena Mudrinskog sa godinu dana zabrane igranja u svim nacionalnim selekcijama zbog učestvovanja u neredima poslije utakmice protiv Engleske u Kruševcu.

Istovremeno, članovi stručnog štaba Srđan Maksimović (trener golmana) i Andreja Milutinović (kondicioni trener) kažnjeni su sa po dvije godine zabrane rada u svim nacionalnim selekcijama.

Incident u Novom Pazaru

FSS je pokrenuo disciplinski postupak protiv superligaša Novog Pazara zbog incidentnog ponašanja njegovih navijača na utakmici nacionalnog kupa u srijedu protiv Rada.

Navijači Novog Pazara su na utakmici koju je Rad dobio rezultatom 1:0 istakli transparent koji vrijeđa nacionalna osjećanja i širi međunacionalnu mržnju, što je strogo zabranjeno po svim odredbama pravilnika FSS, UEFA i FIFA, saopćio je Savez.

Ekstremne pristalice tog kluba istakle su transparent s natpisom “rešen rebus, srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća”.

Aluzija je to na optužbe o trgovini organima tijekom sukoba na Kosovu, kada su srpskim i ostalim nealbanskim zarobljenicima navodno vađeni organi.

Transparent je navodno odgovor na sličan potez navijača Rada, kad su na transparentu napisali “Nož – žica – Srebrenica”. Njihov klub je kažnjen s 5 hiljada eura i jednom utakmicom pred praznim tribinama.

Predsjednik Disciplinske komisije Slobodan Pajović izjavio je da su kazne izrečene zbog kršenja Etičkog kodeksa FSS-a, čime su narušeni osnovni principi i postulati fer igre.

“Prilikom izricanja kazni vodili smo računa i o činjenici da kod nekih ima reči o ponavljanju grešaka i bez obzira što oni nisu procesuirani, kaznena mera je morala da bude upravo ovakva”, rekao je Pajović za zvaničnu internetsku stranicu FSS-a.

Dostava dokaza

On je naglasio i da se tokom istrage došlo do zaključaka i dokaza o učestvovanju u incidentu i određenih igrača i članova Stručnog štaba mlade reprezentacije Engleske.

“Naravno, mi njih zbog toga ne možemo da kažnjavamo. Ipak, imamo dobru volju da sve te dokaze dostavimo našim kolegama u FA Engleske, kako bi i oni sproveli sopstveni disciplinski postupak. Smatramo da je potez sređivanja stvari u sopstvenoj kući osobina istinskih džentlmena”, poručio je Pajović.

Po izricanju disciplinskih mjera oglasio se i Savo Milošević, direktor nacionalnih selekcija FSS-a.

“Najpre, ne želim niti smem da komentarišem izrečene kazne. Ipak, bez obzira na to, tvrdim da se u budućnosti ovakvo ili slično ponašanje neće tolerisati. Ono kao takvo nije i neće nikada biti prihvatljivo za sve koji predstavljaju FS Srbije”, rekao je Milošević.

Evropska kuća nogometa pokrenula je disciplinski postupak protiv nogometnih saveza obje zemlje i odluku o kaznama donijet će 22. novembra.

Rasističke uvrede

Uzvratna utakmica kvalifikacija za Evropsko nogometno U-21 prvenstvo između Srbije i Engleske koja je igrana 16. oktobra u Kruševcu završila je velikom tučnjavom i rasističkim uvredama upućenim tamnoputim igračima engleske selekcije.

Do incidenta je došlo nakon utakmice koju su Englezi dobili rezultatom 1:0, postigavši pogodak u sudijskoj nadoknadi, potvrdivši tako prolaz na EP nakon što su i u prvom susretu slavili s 1:0.

Razočarani ispadanjem, igrači Srbije fizički su nasrnuli na Engleze, a sukob se nastavio i u tunelu, gdje su domaćini navodno fizički napali i vodstvo reprezentacije i dužnosnike Engleskog saveza.

Izvor: Agencije