FIFA: Boyce traži oštrije kazne za Srbiju

Jim Boyce traži da se Srbija kazni igranjem pred praznim tribinama (AP)

Potpredsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Jim Boyce traži oštrije kazne za nogometnu reprezentaciju Srbije, nakon što je na utakmici U-21 između Srbije i Engleske na rasnoj osnovi vrijeđan engleski reprezentativac Danny Rose, prenosi Hina.

On traži da se Srbija kazni igranjem pred praznim tribinama, ali da bi se moglo razmišljati i o izbacivanju Srbije iz međunarodnih natjecanja u budućnosti.

“Ovo nije prvi put da Srbija ima velikih problema i, kao neko ko potpuno osuđuje rasizam u bilo kojem obliku, mislim da bi Evropska nogometna socijacija (UEFA) trebala sada djelovati puno strože. Došlo je vrijeme kada novčane kazne nisu dovoljne. Idioti koji uzrokuju ovakve probleme ne mare za novac koji trebaju platiti klubovi ili savezi”, kazao je Boyce za BBC Radio.

Ozbiljnije mjere

“Zato se mora poduzeti ozbiljnija mjera, posebno protiv Fudbalskog saveza Srbije (FSS)”, istaknuo je.

Navijači reprezentacije Srbije su rasistički vrijeđali engleskog beka Dannyja Rosea na utakmici doigravanja U-21 za Euro 2013. u Kruševcu, koju je Engleska dobila sa 1:0.

Rose je isključen jer je ispucao loptu na kraju utakmice i jedan ga je igrač Srbije gurnuo dok je napuštao teren, što je izazvalo tuču, u kojoj su učestvovali igrači i članovi stručnih štabova obje reprezentacije.

Izvor: Agencije