Prosinečki zvanično preuzeo Kayserispor

Prosinečki: Kayserispor posjeduje kvalitetne igrače i želimo igrati napadački nogomet, a moj je cilj stvoriti pobjednički klub (Reuters)

Hrvatska nogometna legenda Robert Prosinečki (43) službeno je u četvrtak predstavljen kao novi trener turskog prvoligaša Kayserispora, sa kojim je potpisao ugovor na godinu i po dana, objavila je turska novinska agencija Anadolija.

Prošlu sezonu Kayserispor je završio na 11. poziciji, a ove se, nakon sedam prvenstvenih kola, nalazi na 15. mjestu sa sedam bodova, dok vodeći Galatasaray ima 14 bodova.

Sjedište kluba je u gradu Kayseriju, koji ima milion stanovnika i nalazi se u centralnoj Anadoliji, a stadion Kadir Has ima kapacitet 32.000 gledalaca.

Prosinečki je kazao kako nije puno razmišljao o dolasku u tursku ekipi.

„Ovo je klub sa velikim potencijalom i koji ima cilj biti u vrhu turske lige. Jako sam uzbuđen i želim što prije početi sa treninzima, želim vidjeti igrače i zahvaljujem se upravi kluba koja mi je pružila priliku“, kazao je hrvatski stručnjak koji je od decembra 2010. do augusta ove godine vodio beogradsku Crvenu zvezdu.

„Kayserispor posjeduje kvalitetne igrače i želimo igrati napadački nogomet, a moj je cilj stvoriti pobjednički klub.“

Važan dan

Generalni menadžer kluba Suleyman Hurma izjavio je da je sretan što je klub dobio kvalitetnog trenera.

„Danas je važan dan za Kayserispor i sa velikim zadovoljstvom ističem da smo dobili trenera koji je svjetska nogometna legenda, koji igrao za Real Madrid i Barcelonu, a četiri godine bio je pomoćni trener u stručnom štabu hrvatske reprezentacije. Također, dvije godine je uspješno vodio Crvenu zvezdu,“ rekao je Hurma.

„Prosinečki je mladi trener koji govori tri jezika. Njegovo dobro poznavanje njemačkog i španskog jezika vrlo je važno za nas jer u našem klubu 70 posto igrača govori njemački, 20 procenata španski, dok tek pet posto igrača govori samo turski jezik. Nadam se da smo dobili trenera koji će biti od velike koristi kako za Kayserispor, tako i za turski nogomet u cjelini.“

„Anadolska zvijezda“, kako glasi nadimak Kayserispora, osnovana je 1966. godine. Osvajač je turskog Kupa iz 2008. godine, a u timu su trenutno, kada je riječ o igračima iz regije, srbijanski golman Miloš Božović, te Emir Kujović, švedski internacionalac crnogorsko-bosanskog porijekla.

Izvor: Agencije