Karadžić: Kazna za svakog ko je pogriješio

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Tomislav Karadžić rekao je u četvrtak kako je nedopustivo ponašanje pojedinih igrača mlade reprezentacije Srbije (U21) poslije meča sa Engleskom u Kruševcu i da će uslijediti adekvatne kazne, ali ne zato što to neko traži, već zato što svako ko je pogriješio mora snositi posljedice, prenosi Tanjug.

„Nedopustivo je ponašanje određenih članova naše ekipe. Mladost nije opravdanje za greške igrača, a revolt zbog nečijeg nesportskog poteza ne sme i ne može da bude izgovor za pojedince iz Štaba koji su očigledno prekršili propise“, izjavio je prvi čovjek srbijanskog nogometa za internetsku stranicu FSS-a.

„Iako sam često na meti medija i javnosti kao očigledan simbol fudbala u Srbiji, ponavljam da nisam disciplinski sudija i neću da presuđujem ni ovom prilikom. Hitna i ispravna reakcija, bazirana na zakonskim osnovama, sigurno je pravi potez u ovom trenutku. Glave nećemo da sečemo samo zato što to neko traži, ali hoćemo da kaznimo svakog ko je pogrešio.“

Karadžić je iskoristio priliku da još jednom uputi izvinjenje Englezima i njihovom nogometnom savezu (FA).

„Koristim priliku da još jednom uputim izvinjenje svim ljubiteljima fudbala i delegaciji FA Engleske na doživljenim neprijatnostima. Kada govorim o incidentu, mislim na tuču u kojoj su učestvovali pojedini igrači i članovi stručnih štabova obe selekcije. Izvinjenje sam uputio u ime našeg Saveza koji je bio domaćin tom prilikom, a ne zbog činjenice da smatram da je greška samo naša“.

Dodao je kako u potpunosti podržava zahtjeve premijera Srbije Ivice Dačića u domenu utvrđivanja prave istine i odgovornosti svih učesnika nemilih scena u Kruševcu i ministra omladine i sporta Alise Marić, po pitanju hitnog ponovnog formiranja Nacionalnog savjeta za borbu protiv nasilja u sportu.

Disciplinski postupak

Osvrnuo se i na zahtjeve Britanaca, zbog, kako navode, “rasističkog ponašanja gledalaca u Kruševcu”.

„Srpski narod nikada nije bio, niti će biti rasistički. Naša istorija o tome svedoči, a ponašanje gledalaca kao reakcija na poraz i tuču aktera utakmice se ne sme poistovetiti sa jednim od najvećih zala modernog doba. Imamo veliko poverenje u nadležne organe i tela UEFA koji će sprovesti pokrenuti postupak. Oni će reći svoje, a naša disciplinska istraga je nezavisna i o donesenim odlukama ubrzo ćemo informisati javnost”, zaključio je Karadžić.

Mlada reprezentacija Srbije je ostala bez plasmana na Evropsko prvenstvo, jer je u utorak u revanšu baraža izgubila od Engleske sa 0:1, a krajem meča došlo je do sukoba igrača i pojedinih članova stručnih štabova dvije selekcije.

Crveni karton u ekipi Engleske zaradio je Danny Rose, a kod Srbije Slobodan Medojević.

Rose je poslije meča rekao da su ga navijači u Kruševcu vrijeđali na rasnoj osnovi i da je dva puta pogođen kamenom.

Disciplinska komisija FSS-a zatražila je u četvrtak izjave od svih igrača i članova stručnog štaba mlade reprezentacije koji su bili na utakmici.

„Po dobijanju tih izjava, uz pribavljanje izveštaja službenih lica koja su u ime FSS-a bila angažovana na utakmici u Kruševcu i pregleda snimka, Disciplinska komisija odlučiće protiv kojih lica će biti pokrenut disciplinski postupak”, navodi se u saopćenju komisije.

Komentari medija

Engleski mediji i dalje se bave incidentima u Kruševcu, te rasističkim napadima na tamnopute igrače „Gordog Albiona“.

Najdalje je otišao The Sun, koji tvrdi kako će Evropska nogometna federacija (UEFA) izreći blagu kaznu FSS-u jer su svi članovi Izvršnog odbora UEFA-e bijelci.

U Izvršnom odboru nalazi se 16 muškaraca i jedna žena – predsjednik UEFA-e Michel Platini, dopredsjednici Senes Erzig (Turska), Geoff Thompson (Engleska), Angel Maria Villar (Španjolska), Marios Lefkaritis (Cipar) i Giancarlo Abete (Italija), te članovi Theo Zwanziger (Njemačka), Borislav Mihajlov (Bugarska), Allan Hansen (Danska), Sergej Fursenko (Rusija), Avraham Luzon (Izrael), Michael van Praag (Holandija), Frantisek Laurinec (Slovačka), Peter Gillieron (Švicarska), Mircea Sandu (Rumunija), Grigorij Surkis (Ukrajina), te Karen Espelund (Norveška).

„Kako je moguće da UEFA kazni Danca Nicklasa Bendtnera sa 80.000 eura jer je na boksericama reklamirao kladionicu, dok je Bugarski nogometni savez morao platiti samo 32.000 eura zbog rasističkih ispada na utakmici protiv Engleske“, pita se britanski tabloid.

List podsjeća kako je Platini već upozorio FSS, ali i Nogometni savez Hrvatske, da će biti žestoko kažnjeni ako se riješe problem rasizma i nasilja na stadionima.

„Slijedeće sedmice UEFA ima akciju ‘Stop-rasizmu’, no suspenzija Srbije poslala bi mnogo jaču poruku od bilo kakvih natpisa na majicama“, zaključuje The Sun.

Izvor: Agencije