Horne: Nema opravdanja za ponašanje u Srbiji

U tuči učestvovali igrači i članovi stručnih štabova, a Englezi se žale i na provokacije na rasnoj osnovi (Getty Images)

Generalni sekretar Nogometnog saveza Engleske (FA) Alex Horne „šokiran“ je „sramotnim događajima“ koji su se desili u utorak navečer u Kruševcu po okončanju duela baraža za plasman na Evropsko prvenstvo mladih reprezentacija (U21) između Srbije i Engleske.

Mladi tim „Gordog Albiona“ je slavio sa 1:0 i plasirao se na EP, a po završetku meča došlo je do tuče igrača i članova stručnih štabova. Englezi su naveli kako su tokom i po okončanju meča bili provocirani i na rasnoj osnovi, kazavši kako su se sa tribina stadiona mogli čuti navijači kako oponašaju majmune, a njihova meta su bili tamnoputi nogometaši Engleske.

„Naši igrači i osoblje bili su meta provokacija na rasnoj osnovi, nasilja, kao i predmeta kojim su gađani tokom utakmice. Ono što se desilo je neprihvatljivo i nema opravdanja“, navodi se u Horneovom saopćenju objavljenom na zvaničnoj internetskoj stranici FA-a.

„Nakon prikupljanja dokaza, podnijeli smo zvaničnu pritužbu UEFA-i (Evropska nogometna asocijacija) koju pozivamo da napravi najoštrije poteze prema Fudbalskom savezu Srbije (FSS), navijačima ovog tima i svima za koje se utvrdi da su učestvovali u nasilju i vrijeđanju.“

Burne reakcije

Iz FA se navodi kako su na poluvremenu utakmice upozorili zvaničnike UEFA-e na provokacije sa tribina „usmjerene na nekoliko tamnoputih nogometaša Engleske“.

„Ni od jednog nogometnog tima ne treba tražiti da igra gdje je prisutno ovakvo ponašanje. Preispitat ćemo da li ćemo slati neki svoj tim u Srbiju u budućnosti. Nadamo se da će UEFA što prije donijeti odluku o sinoćnjim dešavanjima“, zaključuje Horne.

Krovna kuća europskog nogometa objavila je kako je pokrenula disciplinske postupke protiv oba nogometna saveza, te da će odluka o eventualnim sankcijama biti donesena na narednom zasjedanju Disciplinske i etičke komisije UEFA-e 22. novembra.

Incidenti na utakmici između mladih selekcija Srbije i Engleske u Kruševcu izazvali su oštre i burne reakcije na obje strane, a nogomet je potpuno pao u drugi plan, piše agencija Tanjug.

Ferdinandova reakcija na stav Camerona

Rio Ferdinand izrazio je zabrinutost zbog reakcija povodom dešavanja u Kruševcu na osnovu nedavnih problema u engleskoj Premier ligi.

Među onima koji su reagirali na zbivanja tokom i nakon duela mladih selekcija Srbije i Engleske bio je i britanski premijer David Cameron koji je osudio ponašanje u srbijanskom gradu. Nakon objave njegovog stava, Ferdinand je objavio na Twitteru:

„Da li je ovo naš premijer govorio o mladim reprezentacijama? Prvo riješi stanje u vlastitoj kući prije moraliziranja vani“, napisao je odbrambeni igrač Manchester Uniteda, prenose britanski mediji.

Ovaj komentar odnosio se na Ferdinandov stav o tome da prvo Engleska u svojim granicama riješi pitanje rasizma, naročito nakon suđenja Johnu Terryju u kojem je kapiten Chelseaja proglašen krivim, od strane FA-a, da je vrijeđao na rasnoj osnovi Riovog brata Antona.

„Najoštrije osuđujem da bilo koji sportski događaj izađe iz okvira sporta i pređe u okvire provokacija i vređanja. Odlučno se protivim svakom vidu nasilja i diskriminacije, naročito na sportskim događajima“, rekla je ministrica omladine i sporta u Vladi Srbije Alisa Marić.

Ona je navela da očekuje adekvatnu reakciju svih nadležnih institucija.

Britanski premijer David Cameron saopćio je da je „zgrožen“ scenama sa meča i zatražio od UEFA-e da se odluči za „oštre sankcije“ ako se uspostavi da je tačno da je riječ o rasizmu.

Ministar sporta u britanskoj Vladi Hugh Robertson uputio je i pismo predsjedniku krovne kuće evropskog nogometa Michelu Platiniju.

„Scene na terenu i van njega tokom utakmice bile su sramotne. Pisao sam predsjedniku UEFA-e Platiniju i zahtijevao sam da se odmah provede istraga o tom incidentu“, kazao je Robertson.

Preliminarni izvještaji

Iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS) negirali su da je na utakmici bilo vrijeđanja gostujućih igrača na rasnoj osnovi.

„Fudbalski savez Srbije najkonkretnije odbija i demantuje da je na stadionu u Kruševcu, pre i za vreme utakmice, bilo ma kakvih pojava rasizma. Vezivanje viđenog incidenta – tuče između članova dve ekipe sa rasizmom apsolutno nema nikakvog osnova i smatramo ih potpuno zlonamernim“, navode iz FSS-a.

Nacionalni savez ističe da u prilog ovoj tvrdnji idu i preliminarni izvještaji službenih lica sa utakmice.

„Tokom meča sam bio fokusiran na igru i ne mogu da tvrdim 100 posto, ali stvarno mislim da nije bilo tih povika. Takođe, za period pre utakmice, kada smo se zagrevali siguran sam da nije bilo uvreda na rasnoj osnovi“, izjavio je za Tanjug kapiten Srbije Slobodan Medojević.

„Englezi su i pre dolaska u Srbiju potencirali te priče, da će ih navijači loše dočekati. I da je bilo nekih povika, verujem da se radilo o grupici od maksimum pet, šest ljudi.“

Isključeni engleski igrač Danny Rose kazao je da su navijači u Kruševcu ispuštali majmunske zvuke tokom zagrijavanja, ali i svaki put kada se tokom meča približavao aut liniji.

„Sve je počelo još na zagrijavanju. Tada sam rekao pomoćnom treneru Steveu Wigleyju da me vrijeđaju. On mi je poručio da ih probam ignorirati, a da će se tim stvarima baviti ljudi iz saveza poslije utakmice. Navijači su imitirali majmune kad god sam se približio aut liniji, a u drugom poluvremenu su me pogodili sa dvije kamenice“, izjavio je Rose.

Za očekivati je da UEFA kazni FSS jer ovo nije prvi problem srbijanskog saveza sa navijačima, podsjeća Tanjug.

Prije pet godina, također zbog uvreda na rasnoj osnovi na meču sa mladim timom Engleske na EP-u, FSS je morao platiti kaznu od 16.000 britanskih funti.

Zbog prekida utakmice sa Italijom koju su izazvali navijači Srbije u Genovi prije dvije godine, srbijanski savez je kažnjen novčano, a reprezentacija oduzimanjem bodova i zabranom organiziranog gostovanja za navijače.

Predsjednik UEFA-e Platini nekoliko puta je javno upozoravao državne i nogometne vlasti Srbije da će ta organizacija imati nultu toleranciju prema nasilju na stadionima, pa ne bi trebalo čuditi ako u narednom periodu iz Nyona na adresu FSS-a stignu loše vijesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije