Do daljnjeg bez NBA lige u Evropi

David Stern je do prije nekoliko godina razmišljao o osnivanju divizije na tlu Starog kontinenta koju bi činilo pet timova (Getty Images)

Komesar NBA lige David Stern izjavio je da još nije došlo vrijeme da se najjača košarkaška liga proširi u Evropu, prenose u utorak američki mediji.

“Ne mislim da bi bilo praktično da imamo jedan tim u Evropi. Govorio sam o prisustvu pet NBA klubova iz Evrope, međutim, nema dovoljno dvorana, adekvatnih televizijskih ugovora, vlasnička prava nisu regulirana i ne mislim da bismo mogli naplatiti cijenu koja je potrebna za organiziranje mečeva”, rekao je Stern.

Male dvorane

On je do prije nekoliko godina razmišljao o osnivanju divizije na tlu Starog kontinenta koju bi činili timovi iz Londona, Rima, Pariza, Madrida, Barcelone i Berlina.

Ideja je za sada propala zbog ekonomske krize i nedostatka velikih dvorana koje ispunjavaju standarde NBA lige.

Primjera radi, nova dvorana Ulkera u Istanbulu ima kapacitet blizu 13.000 mjesta i bila bi najmanja u ligi.

NBA već više od dvije decenije organizira gostovanja u Evropi u okviru priprema za sezonu, dok su neki timovi igrali zvanične utakmice u Kini i Japanu.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi njujorški klub igrat će u dvorani sa 18.000 sjedećih mjesta, a eksterijerom dvorana podsjeća na svemirski brod.

Published On 22 Sep 2012

Jedan od najboljih igrača lige LeBron James tek je na 13. mjestu najbolje plaćenih, s godišnjom platom od 17,5 miliona dolara.

Published On 21 Sep 2012
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO