Navijači Espanyola provocirali Alvesa na rasnoj osnovi

Alves kazao kako nije čuo navijačke provokacije (Getty Images)
Alves kazao kako nije čuo navijačke provokacije (Getty Images)

Navijači španskog prvoligaša Espanyola na rasnoj osnovi provocirali su Barceloninog nogometaša Daniela Alvesa tokom nedjeljne utakmice gradskih rivala koja je okončana remijem 1:1.

Dio domaćih navijača na Espanyolovom Cornella-El Prat stadionu imitirali su majmune svaki put kada je igrač Barce bio u posjedu lopte.

Brazilski odbrambeni igrač, koji je tamnije puti, kazao je za radio Catalunya kako nije čuo navijače tokom utakmice.

„Nije mi se svidjelo to ponašanje, no generalno su navijači, i Espanyola i Barcelone bili za 10. Ukoliko možemo nešto uraditi povodom toga, sigurno ćemo uraditi“, kazao je predsjednik Espanyola Ramon Condal.

„Jasno je kako nismo ni najmanje sretni povodom ovog dešavanja“, rekao je njegov kolega iz uprave Barcelone Sandro Rossel.

Trener Espanyola Mauricio Pochettino je također kazao kako nije čuo navijačke provokacije, ali je i dodao kako rasizam „svi želimo izbrisati sa svih nogometnih terena“.

Suspenzija Suareza

Problem rasizma u nogometu se ponovo pojavio u proteklim mjesecima u Engleskoj gdje se Liverpool i Chelsea bore sa navodnim rasističkim izjavama njihovih igrača koje su izrečene na terenu.

Liverpoolov napadač Luis Suarez je suspendovan na osam utakmica nakon što ga je Nogometni savez Engleske (FA) proglasio krivim za višestruko vrijeđanje odbrambenog igrača Manchester Uniteda Patricea Evre tokom utakmice dva kluba u Premier ligi u oktobru. Suarez i Liverpool su odbacili optužbe.

U drugom slučaju, jedan muškarac je uhapšen na osnovu sumnje da je na rasnoj osobi provocirao igrača Oldhama tokom prošlosedmičnog susreta FA kupa u Liverpoolu.

Kapitenu Chelseaja Johnu Terryju prijeti krivična tužba za navodne rasističke provokacije koje je izrekao odbrambenom igraču QPR-a u duelu ova dva kluba u oktobru. Terry, koji također negira optužbe, pojavit će se na sudu prvog februara.

Izvor: Agencije


Povezane

Kapiten engleske nogometne reprezentacije John Terry pojaviće se na sudu 1.februara nakon što je optužen za rasne uvrede za vrijeme utakmice.

21 Dec 2011
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO