EP u rukometu: Srbija ostvarila dio snova

Kapiten Ilić i selektor Vujović slave pobjedu Srbije nad Hrvatskom (EPA)

Selektor muške rukometne reprezentacije Srbije Veselin Vuković izjavio je da je pobjedom nad Hrvatskom u petak navečer i plasmanom u finale Evropskog prvenstva na domaćem parketu njegov tim ostvario veliki dio snova.

„Veći deo snova smo odsanjali ovom pobedom. Potrošili smo se fizički i ne znamo koliko je u nama ostalo snaga za finale protiv Danske“, rekao je Vuković na konferenciji za novinare u Beogradskoj areni nakon trijumfa od 26:22 protiv Hrvatske.

Selektor Srbije istakao je da je ekipa „impresionirana ušla u meč sa Hrvatima“.

„U početku nismo bili dobri ni u odbrani ni u napadu. Srećom, ni Hrvati nisu bili na nivou, tako da smo dali nekoliko lakih golova. U nastavku meča tražili smo pravu postavu, menjali igrače i na poluvremenu se dogovorili da ‘zatvorimo’ Vorija i da rizikujemo šut sa distance. Srećom, Stanić je proradio i sve je zatim krenulo željenim tokom“, rekao je Vuković.

Napomenuo da je sljedeći protivnik Danska „slabija od Hrvatske“. Danci su u drugom polufinalu nadigrali Španiju sa 25:24.

„Hrvati su trenutno bolji od Danaca. Ipak, nismo sigurni koliko ćemo moći ovako ranjeni da uđemo u borbu za zlato“, rekao je Vuković i dodao da „Danci svakodnevno dižu formu“, ali da se nada da će njegovi izabranici i protiv njih naći snage za pobjedu i historijsko zlato.

Pobjeda rukometa

Selektor Srbije čestitao je Hrvatima na izvanrednoj utakmici.

„Nije im bilo lako pred 20.000 ljudi. Čekali smo kada će da padnu i u drugom poluvremenu je taj trenutak došao“, rekao je Vuković.

Kapiten Srbije Momir Ilić, najefikasniji igrač susreta sa osam golova, istakao je da je u Beogradskoj areni pobijedio rukomet.

„Pobedio je rukomet i Srbija se vratila na stazu slave gde je Hrvatska već duže vreme“, kazao je, te naglasio kako je srbijanski tim u meč sa Hrvatima „ušao prenervozno u želji da ga odmah prelomi“.

„Želeli smo odmah da prelomimo, ali protiv ekipe kakva je Hrvatska to je nemoguće. Jedini način da im se suprotstavimo bila je odbrana u kojoj smo bukvalno ginuli na terenu“, rekao je Ilić.


Balić: Pali u drugom poluvremenu [EPA]

Golman Darko Stanić je podsjetio da je Srbija počela loše utakmicu zbog slabe odbrane.

„Nisam nikako mogao da se razbranim. Sreća što ni Hrvati nisu bili pri šutu i što su nam dozvolili da ostanemo u meču. Na poluvremenu sam razmišljao kako ne treba da propustimo ovu istorijsku šansu i da moramo da damo još više kako bi pobedili“, izjavio je čuvar srbijanske mreže koji je protiv Hrvata upisao 12 odbrana.

„Oni se jednostavno nisu snašli, jer je pritisak bio ogroman. Zahvalan sam Hrvatima na fer i korektnoj igri”, dodao je on.

Povreda Šešuma

Selektor Hrvatske Slavko Goluža čestitao je Srbiji zasluženoj pobjedi i složio se da je Stanić odbranama vratio domaćina u meč.

„Igrali smo dobro do 23. minuta, kada samo imali loptu za tri gola prednosti ali smo to propustili, a Stanić se vratio svojim odbranama i to je bilo to”, rekao je Goluža.

Hrvatski selektor je istakao da je „neki idiot“ gađao flašicom vode njega i jednog hrvatskog igrača, ali da je pogodio Šešuma u oko.

„Žao mi je što je Šešum pogođen i želim mu da se što prije oporavi“, dodao je Goluža.

Golman rukometne reprezentacije Hrvatske Mirko Alilović izjavio je da ne smatra da je njegov kolega Stanić bio jedini zaslužan za trijumf Srbije.

„Nije baš Stanić presudio, ali na početku drugog poluvremena poskidao nam je dvije, tri lopte, onda smo bacili u bunar nekoliko lopti, zaostajali za gol i oni su to iskoristili. Nekako smo stali, prvih 30 minuta smo baš dobro odigrali, imali smo priliku da ih slomimo, da odemo na tri četiri razlike, ali šta da se radi“, rekao je Alilović.

Dodao je da atmosfera u Beogradskoj areni nije mnogo zasmetala njemu i saigračima.

„Ista je bila atmosfera u prvom i drugom poluvremenu. Bilo je baš žestoko kad su otišli na dva gola razlike. Čestitam reprezentaciji Srbije na prolasku u finale”, rekao je on.

Bez incidenata

Po mnogima jedan od najboljih rukometaša svih vremena Ivano Balić rekao je da je ključ neuspjeha loše drugo poluvrijeme u kojem njegov tim nije mogao upisati lake golove.

„Pali smo u odbrani u drugom poluvremenu, nismo igrali dobro i nismo mogli da razvijemo kontre i polukontre. Tu smo izgubili utakmicu. Mislim da je Stanić u drugom poluvremnu odbranio sve izvan devet metara“, smatra Balić, a razočaran zbog neuspjeha Hrvatske bio je i Domagoj Duvnjak.

„Nismo se uspjeli vratiti u meč, bilo je teško pred 15.000 njihovih navijača. Ne znam šta da kažem, razočaran sam, ali moramo se vratiti i pokušati pobijediti u meču za bronzu”, rekao je Duvnjak.

Prije i poslije utakmice Srbije i Hrvatske u Beogradskoj areni nije bilo nikakvih incidenata između navijača, rečeno je agenciji Tanjug u MUP-u Srbije.

Domaća policija je, u saradnji sa hrvatskim kolegama, uoči ove utakmice, pojačala kontrolu na graničnom prijelazu, dok je oko Arene i u centru Beograda bilo angažirano više hiljada policajaca.

Stotinjak navijača rukometne reprezentacije Hrvatske, koji su u Beogradskoj areni organizovano pratili utakmicu otišlo je kući nešto poslije 23 sata.

Hrvatske navijače, koje su u dvorani čuvala dva kordona žandarmerije, na putu do granice pratili su pripadnici MUP-a.

Ekipe Hitne pomoći su zbog rukometne utakmice tokom noći imale samo pet lakših intervencija, izjavila je u subotu ujutro Tanjugu portparol Hitne pomoći dr Nada Macura.

Izvor: Agencije