Ogromni gubici evropskih nogometnih klubova

Infantino je kazao kako je klubovima ovo „posljednji poziv za buđenje“ (EPA)
Infantino je kazao kako je klubovima ovo „posljednji poziv za buđenje“ (EPA)

Najbolji evropski nogometni klubovi zajedno su zabilježili gubitak od više od dvije milijarde američkih dolara tokom 2010. godine, dok njihova zaduženja i dalje rastu uoči planova da se kazne klubovi zbog prevelike potrošnje, stoji u rezultatima istraživanja Evropske nogometne asocijacije UEFA koji su objavljeni u srijedu.

Finansijski izvještaji od 665 klubova pokazali su gubitak od 56 posto u finansijskog 2010. godini, a njihov ukupni dug iznosi 10,9 milijardi dolara.

Generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino je kazao kako je ovo „posljednji poziv za buđenje“ klubovima koji su bili pod UEFA-inom finansijskom prismotrom od jula 2011. godine.

Klubovi koji su previše potrošili u početnom monitoringu od dvije godine mogli bi biti  isključeni iz UEFA-inih takmičenja, počev od sezone 2014-15.

„Moramo stati u kraj ovoj negativnog spirali i kockanju za uspjehom“, rekao je Infantino.

Isključenja kao kazna

Vodeći advokat UEFA-e je kazao kako je investiran „ogroman“ politički kapital u evropskim institucijama kako bi se stvorila šema „fair-playa“, te da krovna nogometna organizacija Evrope ne smije oklijevati u provođenju najtežih kazni – zabrani nastupa klubova u unosnoj Ligi prvaka.

„Sistem neće imati dovoljno kredibilnosti ako klub, koji ozbiljno krši pravila, nije kažnjen na efikasan način“, kazao je pravni direktor Alasdair Bell.

Studija UEFA-e pokazala je kako je kombinirani godišnji gubitak klubova povećao za 36 posto, odnosno za 520 miliona dolara, u odnosu na brojke iz 2009. godine.

Ovo se desilo uprkos rastu prihoda koji su ukupno iznosili 16,6 milijardi dolara za evropske klubove u prvim ligama. Istraživanje UEFA-e pokazalo je kako bogatiji i uspješniji klubovi češće troše ili gube novac.

Od blizu 200 klubova koji su igrali u Ligi prvaka i Ligi Evrope prije dvije godine, njih 65 posto je potrošilo više nego što su zaradili.

Tri od četiri kluba koji godišnje zarađuju više od 65 miliona dolara su također zabilježili gubitke.

Istraživanje UEFA-e je pokazalo da pet najjačih liga (Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija) drže dvije trećine bogatstva u evropskom nogometu.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO