Počeo proces protiv Mandarića i Redknappa

Redknapp je sa Portsmouthom osvojio FA kup 2008. godine, a Tottenham vodi sa velikim uspjehom (EPA)

Menadžer engleskog premierligaša Tottenhama Harry Redknapp i njegov bivši predsjednik iz Portsmoutha Milan Mandarić pojavili su se danas u sudu u Londonu povodom optužbi za izbjegavanje poreza.

Redknapp, koji je favorit za narednog selektora reprezentacije Engleske, negirao je dvije tačke o prevarama u objavama prihoda, povezane sa navodnim isplatama od Mandarića na njegov bankovni račun u Monacu u iznosu od 295.000 američkih dolara.

Mandarić, sada predsjednik Shefield Wednesdaya, također je negirao optužbe u prepunoj sudnici londonskog suda.

Tokom čitanja optužbi, Mandarić i Redknapp su zajedno stajali iza neprobojnog stakla na saslušanju na kojem je bilo nekoliko članova rodbine i više od 30 novinara.

Redknappov sin i bivši nogometaš Liverpoola Jamie Redknapp pratio je saslušanje iz galerije za posjetioce.

Poruka porotnicima

U prvoj tački optužnice se navodi kako je Mandarić na Redknappov račun u banci u Monacu uplaćivao ukupno 145.000 dolara između 1. aprila 2002. i 28. novembra 2007. godine kako bi izbjegao plaćanje poreza na prihod i državnog osiguranja.

Mandarić je, prema drugoj tački optužnice, uplatio dodatnih 150.000 dolara na isti račun između 1. maja 2004. i 28. novembra 2007. godine.

Sudija procesa Anthony Leonard kazao je kako se očekuje da će proces trajati dvije sedmice.

On je pozvao članove porote da istupe ukoliko imaju veze za nogometom koje bi mogle utjecati na slučaj, kazavši kako „nogomet nekim ljudima može biti toliko važan da prevazilazi svaki drugi aspekt života“.

Redknapp je sa Portsmouthom osvojio FA kup 2008. godine, a Tottenham vodi sa velikim uspjehom, uključujući plasman u četvrtfinale Lige evropskih prvaka prošle sezone.

„Ovaj slučaj će privući publicitet“, poručio je sudija članovima porote.

„Moj vam je savjet da ne slušate i ne čitate takve izvještaje“.

Izvor: Agencije