Sretni Džeko i svadljivi Mancini

Džeko prekinuo "sušu" od 11 mečeva bez postignutog gola (Getty Images)

Menadžer lidera engleskog nogometnog prvenstva Manchester Cityja Roberto Mancini pokušao je odbraniti svoje „mahanje“ nevidljivim kartonom ka sudiji Martinu Atkinsonu, čime je htio reći da je Maynor Figueroa trebao biti isključen u 88. minuti meča u kojem su „Građani“ savladali Wigan sa 1:0.

Od poraza od gradskog rivala Manchester Uniteda u FA kupu, italijanski strateg je često u svađama oko kontroverznih sudijskih odluka.

U meču sa „Crvenim đavolima“, Mancini je oštro kritikovao Waynea Rooneya jer je smatrao kako je napadač Uniteda kriv što je isključen igrač Cityja Vincent Kompany.

Tri dana kasnije se menadžer tima iz Manchestera u tunelu stadiona posvađao sa Liverpoolovim Stevenom Gerrardom koji je optužio Italijana da je uradio istu stvar nakon što je Glen Johnson oborio Joleona Lescotta startom sa dvije noge.


Mancini: Česti komentari odluka sudija [Getty]

Pogrešna procjena

Sinoć je Mancini za metu imao Figuerou, koji nije tačno procijenio putanju lopte koja je odskočila nakon dugog pasa Nigela de Jonga, te dobio samo žuti karton zbog igranja rukom i sprečavanja protrčavanja Sergija Aguera ka golu Wigana.

„To je normalno u ovakvim situacijama. Ja sam na klupi, drugačije je za igrača koji je blizu sudije jer on ima više utjecala. Sa klupe, tako vidiš stvari, ali te sudija ne vidi“, kazao je italijanski menadžer.

Njegov kolega sa klupe Wigana Roberto Martinez se slaže sa sudijom Atkinsonom da se incident desio predaleko od gola njegovog tima da bi se mogao smatrati prekidom izgledne šanse.

Ovaj sukob je zasjenio pobjedu Cityja kojom on sada ima tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani United, te pet u odnosu na Tottenham sa kojim igra u nedjelju na svom Ettihad stadionu.

Sa druge strane, pobjeda je lični trijumf bh. reprezentativca Edina Džeke koji je okončao „sušu“ od 11 mečeva bez postignutog gola, poslavši loptu u mrežu Wigana nakon kornera Davida Silve u 21. minuti.

„Veoma sam sretan zbog Edina. Zaslužio je da postigne važan gol i nadam se da će nastaviti sa postizanjem golova“, rekao je Mancini.

Nesporazum s Aguerom

Napadač iz Bosne i Hercegovine nije krio radost.

„Presretan sam što sam postigao gol. Mogli smo dati još barem jedan ili dva gola, no sretni smo sa osvojena tri boda jer nismo igrali baš najbolje“, kazao je 25-godišnji Džeko za britanske medije.

Na pitanje oko nesporazuma sa Sergiom Aguerom, reprezentativac BiH kaže:

„Čekao sam da puca na gol. Na kraju je lopta došla meni i onda je on htio pucati, ali i ja isto, no to sada nema veze. Pobijedili smo i zbog toga smo sretni.“

Izvor: Agencije