Dobar start Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije na EP-a u vaterpolu

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra već u utorak protiv Crne Gore (EPA)

Vaterpolo reprezentacije Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije zabilježile su u ponedjeljak pobjede u utakmicama 1. kola Evropskog prvenstva (EP) u vaterpolu.

U susretima B grupe Hrvatska je savladala Rumuniju sa 10:7 (2:1, 3:2, 2:1, 3:3), Crna Gora je pobijedila Njemačku sa 13:7 (4:1, 1:2, 3:2, 5:2), Srbije je bila bolja od Španije sa 8:5 (1:0, 2:3, 3:1, 2:1), dok je Makedonija u A grupi savladala Tursku sa 16:4 (3:1, 2:0, 6:0, 5:3).

Hrvatski vaterpolisti pobjedom su startali u odbranu naslova evropskog prvaka, kojeg su osvojili 2010. godine u Zagrebu.

U utorak u 2. kolu Hrvatska igra protiv Crne Gore, a Srbija protiv Njemačke.

Prema očekivanju, izabanici Ratka Rudića su bez problema savladali Rumuniju.

U četvrtoj četvrtini, nakon vodstva Hrvatske 8:4, Rumuni su smanjili na 8:7, ali je završnica pripala hrvatskim reprezentativcima.

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra već u utorak protiv Crne Gore.

Srbija u 2. kolu igra također u utorak protiv Njemačke.

Prvo zimsko prvenstvo

Nakon dana odmora, u četvrtak slijedi dvoboj Hrvatska – Srbija.

Pobjednik grupe izborit će direktan plasman u polufinale, dok drugo i treće mjesto vodi u četvrtfinale.

EP-koje se održava u Eindhovenu, Holandija, bit će prvo u historiji koje se igra tokom zime te drugo u zatvorenom bazenu.

Većina stručnjaka evropsku smotru u Eindhovenu najavljuje kao jednu od najneizvjesnijih, s čak šest ravnopravnih kandidata za naslov prvaka.

Od Budimpešte 1926. do Zagreba 2010. godine prvenstva su se igrala u ljetnim mjesecima, a pod krovom je bilo jedino EP 1993. godine u Sheffieldu.

Većina stručnjaka evropsku smotru u Eindhovenu najavljuje kao jednu od najneizvjesnijih, s čak šest ravnopravnih kandidata za naslov prvaka.

Titulu brani Hrvatska, a zlato će loviti i trostruki olimpijski pobjednik Mađarska, svjetski prvak Italija, svjetski doprvak i treća u Evropi Srbija, evropski prvak iz 2008. godine Crna Gora te Španija, koja ima jednu od najboljih generacija u posljednjih desetak godina.

Izvor: Agencije