FIFA usvojila mjere protiv namještanja utakmica

Chris Eaton: "Moramo nešto učiniti po pitanju namještanja utakmica" (EPA)

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) usvojila je u utorak niz mjera za borbu protiv namještanja utakmica i planira da u sve uključi i Interpol.

FIFA želi uvesti i program za zaštitu zviždača koji budu govorili o ilegalnim aktivnostima kojima se zarađuju milijarde eura, prenosi AP.

“Fudbal je trenutno suočen sa do sada neviđenim poteškoćama kada je u pitanju namještanje utakmica “, ističe FIFA u saopćenju.

“Najveća prijetnja danas dolazi od međunarodnih kriminalnih organizacija koje pletu mrežu i uspijevaju ponekad manipulirati i međunarodnim utakmicama”.

Istražitelji širom svijeta

Ove godine FIFA planira poslati svoje istražitelje u Aziju, Ameriku i na Bliski istok. 

Također, želi uvesti amnestiju, program zaštite za izvore vezane za namještene utakmice, telefonski broj na koji bi se anonimno mogle dati informacije o namještenim utakmicama i druge mjere.

Chris Eaton, sekretar za sigurnost u FIFA-i smatra kako je lako korumpirati sport. Prema njemu, najteži je problem manjak međunarodne koordinacije u borbi protiv takvih kriminalnih radnji.

Eaton je, pozivajući se na podatke Interpola, ocijenio da se 400 do 500 milijardi eura godišnje zaradi legalnim i ilegalnim klađenjem, te da se najviše novca okreće u jugoistočnoj Aziji.

“Od tog iznosa od oko pet do 15 milijardi eura svake se godine zaradi namještanjem utakmica”, dodao je Eaton.

Izvor: Agencije