UEFA smanjila kaznu za Rooneyja

Sa Rooneyjem na saslušanju u Nyonu bio i engleski selektor Capello (EPA)

Evropska nogometna asocijacija UEFA smanjila je suspenziju engleskom igraču Wayneu Rooneyju sa tri na dvije utakmice neigranja i tako otvorila mogućnost da član Manchester Uniteda zaigra posljednji meč grupne faze Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

Žalbeno vijeće UEFA-e promijenilo je prvobitnu odluku, uz uslov da se Englez dobro ponaša naredne četiri godine.

Engleska će u prva dva kola, utakmice koje će Rooney sigurno samo odgledati, snage odmjeriti sa Francuskom i Švedskom, dok bi mogao zaigrati 19. juna protiv Ukrajine.

Rooney se nije obratio novinarima nakon što je, sa engleskim selektorom Fabiom Capellom, napustio sjedište UEFA-e u švicarskom Nyonu. Italijanski stručnjak mu je pomogao da predstavi svoju stranu priče tokom 90-minutnog saslušanja pred tročlanim žalbenim vijećem.

Capello se nasmijao i potvrdno klimnuo glavom na pitanje da li je saslušanje njegovog ponajboljeg igrača dobro prošlo.

„Ovo je veoma pozitivan rezultat. Bio bi veliki izazov za Capella da njegov tim bude bez Rooneyja na EURO-u“, kazao je direktor za komunikacije Nogometnog saveza Engleske Adrian Bevington.

Međutim, povratak Rooneyja će biti u opasnosti tokom igara Manchester Uniteda u Ligi Evrope od februara naredne godine.

Naime, UEFA je odlučila da će se suspenzija Rooneyja za treći meč aktivirati ukoliko bude dobio crveni karton za nasilničko ponašanje u okviru njenih takmičenja.

Englez je kažnjen nakon isključenja zbog udaranja odbrambenog igrača Crne Gore Miograda Džudovića u posljednjem meču „Gordog Albiona“ u kvalifikacijama tokom oktobra.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike SPORT
POPULARNO